Bulgar arkeologlar, yakın zamanda 11. yüzyıldan kalma damıtma kabına ait bir parça buldular. Bu kap, Bulgaristan’da geleneksel olarak rakia (Bulgar rakısı) olarak adlandırılan meyve brendisinin yapımında kullanılıyordu.
Kap parçası Ulusal Tarih Müzesi (NIM) tarafından ortaçağ kalesi olan Lyutitsa’da yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı. Lyutitsa Kalesi, Ivaylovgrad şehrinin yanında bulunan bir tepede yer almaktadır. Buluntu ise kazı ekibinden arkeolog Filip Petrunov tarafından keşfedildi. Bu kap parçası, kalede bulunan ikinci, Bulgaristan’da bulunan üçüncü rakia damıtma kabı olması bakımından önemlidir.
Lyutitsa’da ilk damıtma kabı 2011’de bulunmuştu. Diğer kap ise Silistre şehrindeki ortaçağ kalesi olan Drastar’da ele geçirilmişti. Bu üç damıtma kabı da 11. yüzyıla tarihlendiğinden dolayı rakia üretiminin kökenlerine dair devam eden tartışma açısından önemlidir.
Yakın zamana kadar tarihçiler rakia üretiminin 16. yüzyılda başladığını iddia ediyorlardı. Ancak, beş yıl önce arkeolog Prof. Konstantin Totev 14. yüzyıla tarihlenen bir kap parçası ele geçirdi. Kapta adı bilinmeyen bir Bulgar’a ait yazıt bulunmaktaydı. Yazıtta bahsedilen kişi o tarihte bir dini bayramda rakia içtiğiyle övünmektedir.
Başka bir arkeolog, Prof. Nikolay Ovcharov, 1382’de Sofya’yı kuşatan Lala Şahin Paşa’nın şehri ele geçirmekte neden başarısız olduğunu Osmanlı Sultanı’na açıkladığı bir metin yayınladı. Bu metinde Osmanlı kumandanı Paşa, Sofya’nın savaştan önce rakia içerek yenilmez olan sert Bulgarlar tarafından korunduğundan yakınmaktadır.
Ulusal Tarih Müzesi direktörü Bozhidar Dimitrov, rakia var olduğu sürece Bulgaristan’ın yenilmez olduğunu belirtti.
novinite
You must be logged in to post a comment Login