Bulgaristan’daki kalede bulunan 1.100 yıllık bir göğüs zırhı üzerindeki yazıt, Kiril alfabesinin bilinen en eski örneklerinden biri olabilir.
Yunanistan ile Bulgaristan sınırındaki kalede kazı yapan ekibe liderlik eden Bulgaristan Ulusal Müzesi’nden bir arkeolog olan Ivailo Kanev, “Yazıt, takan kişiyi beladan ve kötülüklerden korumak için göğse takılan kurşun bir levha üzerine yazılmış.” diyor.
Kanev, yazıtın Pavel ve Dimitar adlı iki duacıdan bahsettiğini söylüyor.
“Pavel ve Dimitar’ın kim olduğu bilinmiyor, ancak büyük olasılıkla Dimitar garnizona katıldı, kaleye yerleşti ve Pavel’in akrabasıydı.”
(İlgili: Monte Albán’daki Altın Göğüs Aksesuarını Kim Takıyordu?)
Kanev, yazıtın Bulgar İmparatorluğu’nu 893 ile 927 yılları arasında yöneten Çar I. Simeon (Büyük Simeon olarak da bilinir) dönemine ait olduğunu söylüyor. Bu süre zarfında çar, Bizans İmparatorluğu’na karşı askeri seferler düzenleyerek imparatorluğu genişletti.
En eski Kiril metinlerinden biri mi?
Avrasya’da Rusça ve diğer dillerde kullanılan Kiril yazı sistemi Orta Çağ’da geliştirildi.
Harflerin nasıl yazıldığına ve yazıtın kale içindeki bulunduğu yere göre, bu metin muhtemelen 916-927 yılları arasında kaleye girmiş ve bir Bulgar askeri garnizonu tarafından getirilmişti.
Bu keşiften önce, günümüze ulaşan en eski Kiril metinleri 921 yılına tarihleniyor. Bu nedenle Kanev, yeni keşfedilen yazıtın şimdiye kadar bulunan en eski Kiril metinlerinden biri olduğunu belirtiyor.
Kanev, gelecekte yazıtın ve kalenin ayrıntılı bir tanımını yayınlamayı planladığını söylüyor.
Kazıda yer almayan bir araştırmacı ise bunun önemli bir buluntu olduğunu söylemekle birlikte dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.
Bulgaristan Bilimler Akademisi Bulgar Dili Enstitüsü’nden araştırmacı Yavor Miltenov, “Bu çok ilginç bir bulgu ve haklı olarak ilgi uyandırıyor. Tarihinden emin olabilmemiz için yazıtın tam yayınını ve bulunduğu bağlamı görmemiz gerekecek.” diyor.
Live Science. 20 Mayıs 2023.
You must be logged in to post a comment Login