İspanya’daki bir mağarada bulunan köprüyü analiz eden araştırmacılar, insanların bu bölgede düşünülenden daha erken yaşadığını belirlediler.
İspanya’da bir adadaki bir mağarada bulunan insan yapımı kireçtaşı köprünün önceki tahminlerden çok daha eski olduğu ortaya çıktı. Bu yeni bulgu, insanların bu bölgede yaşamış olduğu tarihi oldukça geriye çekiyor.
Araştırmacılar, kireçtaşı köprüyü 2.000 yılında, İspanya ana karasının doğu kıyısındaki bir Akdeniz adası olan Mallorca’daki su dolu bir mağarada yaptıkları tüplü dalış gezisi sırasında keşfettiler. O dönemde yayımlanan bir çalışmaya göre, o dönemde büyük kireçtaşı bloklarının üst üste dizilmesiyle inşa edilen 7,6 metre uzunluğundaki köprünün yaklaşık 4.400 yıl önce yapıldığı belirlendi.
Çalışmanın baş yazarı ve Güney Florida Üniversitesi’nde jeoloji profesörü olan Bogdan Onac, “Bu tarihleme, mağara içinde bulunan çömlek parçalarına dayanıyordu. Ama şimdi bu tarihin yanlış olduğunu biliyoruz.” diyor.
(İlgili: Akdeniz’de Bilinen En Eski Derin Deniz Gemi Batığı Bulundu)
Üniversiteden yapılan bir açıklamaya göre, kırık eserlerin yanı sıra mağara, artık soyu tükenmiş olan Myotragus balearicus adlı bir keçi-antilopun kemikleriyle doluydu.
Ancak insanların mağarayı ne zaman iskan ettikleri belirsizliğini koruyordu.
Mallorca büyük bir ada olmasına rağmen, Akdeniz’de yerleşilen son adalardan biriydi. Buna karşılık, Kıbrıs ve Girit, bölgedeki en eski adalar olarak kabul ediliyor ve en az 9.000 yıl önce yerleşildi.
Köprünün inşa edildiği gerçek tarihi belirlemek için araştırmacılar, köprünün üst kısmı boyunca uzanan “belirgin, açık renkli bir bant” üzerinde çalıştılar. Renk değişimi, deniz seviyesindeki değişiklikleri ve suyun yükselmesiyle köprüde oluşan kalsit kabuklanmalarının gelişimini gösteriyordu.
Araştırmacılar, speleotem olarak da bilinen mineral birikintilerini analiz ettikten sonra, köprünün yaklaşık 6.000 yıl önce inşa edildiğini ve bu durumun, adada insan varlığıyla ilgili zaman çizelgesini 1.600 yıl geriye çektiğini belirlediler.
Onac, “Bu, deniz seviyesinin birkaç yüz yıl boyunca orada kaldığını ve bu izlerin oluşmasına izin verdiğini gösteriyor” diyor. “Köprünün inşa edildiği zaman, insanların bu mağarayı daha önce düşünüldüğünden çok daha erken bir dönemde kullandığını ve doğu ile batı Akdeniz yerleşimleri arasındaki boşluğu kapattığını gösteriyor.”
Araştırmacılar, Mallorca’nın neden bölgedeki diğer adalardan daha geç yerleşildiğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu, ancak bunun, adanın tarım yapılabilir arazi gibi hayatta kalmak için gerekli kaynaklardan yoksun olmasından kaynaklanabileceğini düşünüyorlar.
Live Science. 30 Ağustos 2024.
Makale: Onac, B.P., Polyak, V.J., Mitrovica, J.X. et al. (2024). Submerged bridge constructed at least 5600 years ago indicates early human arrival in Mallorca, Spain. Commun Earth Environ5, 457.
You must be logged in to post a comment Login