Bu Kısa Atlar 2.000 Yıl Önce Büyük Bir Özenle Gömülmüş

Arkeologlar atların 2.000 yıl önce savaşta mı öldürüldüğünü yoksa bir ritüelin parçası olarak mı gömüldüğünü belirlemeye çalışıyor.

Kalıntılar, arkeologların Villedieu-sur-Indre’de yaptıkları kazılar sırasında bulundu. C: Hamid Azmoun/Inrap

Fransa’daki arkeologlar, 2.000 yıl öncesine ait atların kalıntılarını içeren dokuz büyük mezar ortaya çıkardılar.

Tamamı yaklaşık altı yaşında olan 28 aygır, öldükten kısa bir süre sonra gömülmüş, her biri başları güneye bakacak şekilde sağ taraflarına yatırılarak çukurlara yerleştirilmişti. Bunların yakınındaki bir mezarda ise, başları batıya bakan iki köpeğin kalıntıları bulunuyordu.

Uzmanlar, karbon tarihlendirmesinin, kalıntıların Galya savaşları zamanına, yani o zamanlar Galya olan yerin Romalılar tarafından fethinin sonlarına ve MÖ 100 ile MS 100 yılları arasında antik Roma imparatorluğunun başlangıcına dayandığını söylüyor.

(İlgili: 2.200 Yıllık Yıkıcı Yangın, Hannibal’in Birlikleriyle Bağlantılı Çıktı)

Araştırmacılar, hayvanların savaşta öldürüldükten sonra mı yoksa karmaşık bir ritüelin parçası olarak mı gömüldüğünü belirlemek için kemikleri inceliyor. Yalnızca erkek yetişkin atların gömülmesi nedeniyle bir hayvan hastalığı vakasının yaşanma ihtimali düşük olarak görülüyor, fakat yine de kalıntılar parazit açısından inceleniyor.

Keşif, arkeologların orta Fransa’daki Villedieu-sur-Indre’de binaların, hendeklerin ve bir Orta Çağ yolunun da bulunduğu 5. ila 6. yüzyıllardan kalma bir alanı kazmasıyla yapıldı. Ortaya çıkarılan ilk çukurda 10 adet bütün halde at iskeleti bulunuyordu. O dönemde Galya atlarına özgü olduğu söylenen yalnızca 1,2 metre boyundaki hayvanlar, iki sıra halinde dikkatlice çukura yerleştirilmişti.

Hayvanların başları güneye bakacak şekilde yerleştirilmişti ve sağ taraflarına yatılarak gömülmüşlerdi. C: François Goulin/Inrap

Ölü gömme biçimleri, Fransa’nın başka yerlerindeki daha önceki keşiflere de benziyor. 2002 yılında Puy-de-Dôme’daki Gondole’de arkeologlar, bir Kelt mezarı gibi görünen, sekiz Demir Çağı savaşçısının ve atlarının kalıntılarını içeren dikdörtgen bir mezar ortaya çıkardılar. Adamların hepsi sağ taraflarına doğru yatırılmıştı. Tarihçiler bunların, bir Kelt kralının şiddetli bir şekilde ölmesinden sonra kendilerini öldüren savaşçı arkadaşları olabileceğine inanıyor.

INRAP arkeolojik operasyonunun başkanı Isabelle Pichon, son bulgunun “olağanüstü ama bir gizem” olduğunu söylüyor.

Pichon, “Gömüldükleri yer nedeniyle MÖ 1. yüzyılda Julius Caesar’ın yaptığı Galya savaşlarıyla bağlantılı olduklarını düşünüyoruz, ancak bu hala bir teori. Önemli bir savaş olduğunu ve Roma ordusunun buradan çok uzakta geçmediğini biliyoruz, ancak elimizde çok az kanıt var ve şu ana kadar nasıl öldüklerini gösteren hiçbir şey bulamadık. Yine de atlarla birlikte gömülen herhangi bir nesne olmasa da, bunun bir ritüel cenaze töreni olduğunu göz ardı edemeyiz.” diyor.

Pichon, kemiklerden ve etraflarındaki tortu örneklerinden DNA örnekleri alındığını söylüyor.

“Galyalıların bu türden küçük atları olduğunu biliyoruz, fakat aynı zamanda bazı Romalı kuvvetlerin de bu atlara sahip olduğunu biliyoruz, dolayısıyla aldığımız DNA örneklerinden bazılarının bazı cevaplar vermesini umuyoruz.”

“Bu tür buluntuların nadir olması nedeniyle bu olağanüstü bir keşif ama bir gizem. Bildiğimiz şey, bu atların özel bir dikkatle gömülmüş olduğu. Bu hayvanlar öylece çukura atılmadılar, onlara özen ve saygıyla davranıldı.”


The Guardian. 28 Mayıs 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login