İngiltere’deki bir kişi, büyük olasılıkla MS 5. yüzyılın sonlarında ya da 6. yüzyılın başlarında yapılmış olan bu sıradışı takıyı keşfetti.
Yaklaşık iki yıl önce, bir metal dedektörü kullanıcısı, İngiltere’nin Norfolk bölgesindeki Attleborough kasabası yakınlarında küçük bir altın kolye ortaya çıkardı. Bu kolye, MS 4. yüzyılda tanıtılan Roma sikkesi solidus’a benzeyecek şekilde tasarlanmıştı.
Ancak bu sikke gerçek bir solidus değildi. Bunun yerine, Roma sikkesinin bir taklidi olduğu ortaya çıktı. MS 5. yüzyılın sonları veya 6. yüzyılın başlarına tarihlenen bu kolye, Anglo-Saksonlar olarak adlandırılan bir grup tarafından yapılmıştı.
Kolye, üst kısmına altın bir halkayla tutturulmuş olduğu için tarihçiler bunun para olarak kullanılmaktan ziyade mücevher olarak takılmak üzere tasarlandığını düşünüyor. Norfolk İlçe Konseyi Kimlik ve Kayıt Hizmeti’nde çalışan numismatist Adrian Marsden’e göre bu durum, onu “çok sıradışı” kılıyor.
“Roma altın sikkelerinin yeniden düzenlenip kolye haline getirildiğini, bazen çok benzer askı halkalarıyla görüyoruz, ancak burada her şeyi sıfırdan yapmışlar” diye ekliyor Marsden.
(İlgili: Bizans Sikkeleri, Bulgaristan’daki Bir Orta Çağ Evinde Keşfedildi)
Kolye üzerindeki bir yüz, MS 393-423 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Honorius’un büstünü taşıyor. Honorius, göğüs zırhı ve inci bir diadem takmış şekilde tasvir edilmiş. Diğer yüz ise haç taşıyan bir sancak tutan bir kişiyi gösteriyor.
Gerçek Roma solidusu üzerinde “RESTITVTOR REIPVBLICAE” (Cumhuriyetin Yeniden Kurucusu) ifadesi yer alıyordu. Ancak bu taklit kolyede ifade yanlışlıkla “STITVTOR EIPVBLICAE” olarak yazılmış. Marsden, bu hataların kolyenin yaratıcıları için pek de önemli olmadığını, çünkü büyük olasılıkla birebir bir kopya yapmaya çalışmadıklarını belirtiyor.
Yazım hatalarının ötesinde, kolye başka bir nedenle de dikkat çekiyor: Yaratıcıları muhtemelen pagan olmasına rağmen, Roma İmparatorluğu’nun resmi dininin Hıristiyanlık olduğu bir döneme ait bir sikkeden esinlenmişlerdi.
“Bu biraz ironik” diyor Marsden. “Bu insanlar kesinlikle Hıristiyan değil, ama bir Hıristiyan imgesini kopyalıyorlar.”
Peki bu zanaatkârlar kolyeyi neden yapmış olabilir? Bu dönemde Anglo-Saksonlar, günümüz İngiltere’sini fethetmeye başlıyorlardı ve bölgenin önceki yöneticilerinden ilham almış olabilirler, diye açıklıyor Marsden. İngiltere, yaklaşık MS 43’ten 410’a kadar Roma İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Kolye, “bu kaybolmuş çağa bir bağ kurma arzusu sergiliyor” diye ekliyor.
Söz konusu kolye, Birleşik Krallık’ta keşfedilen tarihi öneme sahip eserlere verilen korumalı bir statü olan “hazine” olarak kabul edildi. Genellikle, 30 yıldan eski ve altın ya da gümüş gibi malzemelerden yapılmış sikkeler hazine olarak kabul ediliyor.
Bu tür eserler özel alıcılara satılamaz; bunun yerine, kültür kurumlarına koleksiyonlarına ekleme fırsatı tanınır. BBC News’e göre, bir müzenin bu altın kolyeyi satın alması muhtemel görünüyor.
Smithsonian Magazine. 3 Aralık 2024.
You must be logged in to post a comment Login