Bu Antik Romalı Ailenin Üzerine Sıvı Alçıtaşı Dökülmüş

Yaklaşık 1.700 yıl önce, Roma Britanya’sında seçkin bir ailenin kalıntıları üzerine bilinmeyen bir nedenle sıvı alçıtaşı döküldü.

Uzun ve dar bir taş tabuttan sıvı alçıtaşı kalıntıları. Alçı boşluğundan, cesedin bir zamanlar kumaşa sarıldığı ve dökülen alçının ayakları örtmediği anlaşılıyor. C: York Museums Trust

Yaklaşık 1.700 yıl önce, zengin bir Romalı aile, cesetlerinin üzerine tuhaf bir malzeme – sıvı alçıtaşı (Gypsum) – dökülerek gömüldü. Şimdi, bu mezarın üç boyutlu bir taraması, kalıntıların içini ortaya çıkardı.

Alçıtaşı, çimento ve alçıda mineral ve önemli bir bileşendir. Nadir durumlarda, Roma dönemi insanları cenaze törenlerinde kullanır. Ölenler kurşun veya taş tabutlara yerleştirildikten sonra, vücutların üzerine sıvı alçıtaşı döküldü ve ardından bunlar koruyucu kabuklar halinde sertleşti.

(İlgili: Çömleğin İçinden Çıkan Bu Bebek Elinin Hikayesi Ne?)

Daha sonra tabutlar toprağa gömüldü. Tabutların içeriğinin çoğu en nihayetinde çürüdü ve geriye Pompeii’de keşfedilen kurbanlarınkine benzer boşluklara sahip alçı kalıplar kaldı.

York Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, bu alçı boşluklar ayrıntılarla dolu olduğundan, kefenlerin, giysilerin, ayakkabıların ve hatta dokuma desenlerinin izlerini koruduğu için, yapılan taramaların ortaya çıkardığı bulgular benzersiz.

Roma Britanya’sından iki yetişkin ve bir bebeğin kabaca 1.700 yıllık kalıntılarının üzerine alçıtaşı dökülmüştü. C: Heritage360

York’ta keşfedilen ve incelenen çok cesetli mezarın, yaklaşık 1.700 yıl önce aynı anda ölen bir aileye ait olduğu tahmin ediliyor. Tarama, iki yetişkin vücudunun yanı sıra kumaş bantlarla sarılmış bir bebeğin hatlarını ortaya çıkardı. Yetişkinlerden birinin başının etrafındaki kefeni bağlamak için kullanılan küçük bağlar bile taramalarda görülebiliyordu.

York Üniversitesi’nden projenin baş araştırmacısı Maureen Carroll, “Roma ailesinin alçı kaplaması özellikle değerli, çünkü ne iskeletler ne de tabut, 19. yüzyılda şehrin içinde ve çevresinde bir inşaat patlaması yaşandığında keşfedilmelerinden sonra korunmadı.” diyor.

“Dikkat çekici bir şekilde kalıplar, iskeletlerin gösterebileceğinden daha fazlasını ortaya koyuyor. Bu kalıplara sahip olduğumuz için çok şanslıyız, çünkü tam olarak üzerlerine sıvı alçıtaşı döküldüğü ve yaklaşık 1.700 yıl önce tabutun kapağının kapatıldığı anda cesetlerin tam konumunu ve birbirleriyle olan ilişkilerini gösteriyor!”

Bir araştırmacı, Roma dönemine ait bir sıvı alçıtaşı mezarın negatif boşluğunu tarıyor. University of York

Ancak Romalıların tabutlara neden alçı döktüğü hala bir muamma. Mezar eşyaları, bu kişilerin seçkin bir sosyal sınıfa ait olduğunu gösteriyor. Arabistan ve Akdeniz’den gelen aromatik reçinelerin izleri, York’taki diğer alçıtaşı mezarlarda keşfedildi. Bu reçineler, yalnızca çok zenginlerin erişebileceği lükslerdi.

Arkeologlar ayrıca, Roma İmparatorluğu tarafından kontrol edilmiş olan Avrupa ve Kuzey Afrika’da alçıtaşı mezarları keşfettiler, ancak mezarlar en çok İngiltere’de üçüncü ve dördüncü yüzyıllardan itibaren yaygın ve York ve çevresindeki bölgede yaklaşık 50 tane bulundu. Bu, bugüne kadar keşfedilen en yüksek alçıtaşı mezar konsantrasyonu.

Carroll, “3B tarama daha önce İngiltere’deki malzemeye veya başka yerlerdeki diğer alçı/alçıtaşı/kireç mezarlara hiç uygulanmadı.” diyor.

Açıklamaya göre daha sonra ekip, gömülenlerin yaşları, cinsiyetleri, sağlıkları ve köken bölgeleri gibi özelliklerini belirleme umuduyla York müzesindeki 16 alçıtaşı mezarın tamamını taramayı planlıyor.


Live Science. 8 Haziran 2023.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login