Bronz Çağ Kılıçları, Yetenekli Savaşçıların İzlerini Taşıyor

Bronz Çağ’da savaşçılar, silahlarını, özel tekniklerde çok fazla antrenman yapmayı gerektirecek kadar maharetli şekilde kullanıyordu.

Bronz Çağ kılıçlarının kopyasının meydana getirdiği zarara bir örnek. C: Bronze Age Combat Team

Araştırmacılar, Bronz Çağ kılıçları üzerindeki binlerce izi inceledi ve Bronz Çağ’da nasıl kullanıldıkları ile ihtiyaç duyulan savaş tekniklerini daha iyi anlayabilmek adına taklit silahlar kullanarak deneysel karşılaşmalar düzenledi.

Bakır ve kalay karışımının dökümüyle oluşan bronz, çelikten daha yumuşaktır. Bu da kolayca zarar görebileceği anlamına gelir. Şimdiye kadar çoğu tahmin, kolay zarar gördükleri için bu silahların savaşlardansa törenlerde kullanıldığı üzerine odaklanıyordu.

Ancak, yeni yayımlanan araştırma bulguları; bu silahların sadece aktif olarak savaşlarda kullanılmadığını, aynı zamanda zararın miktarını azaltabilmeleri için savaşçıların çok fazla beceri ve özel teknikler kullanmaları gerektiğini gösteriyor.

(3.300 Yıllık Savaş Alanında Kafa Karıştırıcı Eserler Bulundu)

Araştırmayı yürüten Dr. Dolfini, “Bir ilk olarak, Bronz Çağ’da insanlar metali özellikle başkalarına karşı kullanabilecekleri silahlar yapmak için kullandılar. İnsanlar bu silahların kolayca hasar görebileceğini anlayınca onları, ulaşılan hasar miktarını sınırlayacak biçimlerde kullanmanın yollarını aradılar. Muhtemelen bu özelleştirilmiş teknikler daha deneyimli birinden öğrenilmek zorundaydı ve belli bir miktar antrenman ile iyice ustalaşmayı gerektiriyordu.” diyor.

Araştırma ekibi, özellikle bu iş için yapılan silahların kopyalarını kullanarak bir dizi gerçekçi kılıç çarpışmasını canlandırmak adına, kendisini Orta Çağ Avrupa muharebelerine adayan bir kulüp olan New Castle merkezli Hotspur School of Defence üyeleriyle çalıştı. Eğitilmiş gönüllüler, koruyucu giysiler giyerek ve Orta Çağ’dan kalma bir el kitabında bulunan hamleleri kullanarak, farklı vücut bölümleri üzerinde çok çeşitli kılıç, kalkan ve mızrak hamlelerini denedi; bu sırada araştırmacılar farklı darbelerden kaynaklanan hasar çeşitlerini kaydetti.

Çalışma, replika silahlar kullanarak canlandırılan deneysel çarpışmaları içeriyordu. C: Bronze Age Combat Team

Bu; kılıç ve kalkanların nasıl kullanılmış olabileceği ve farklı hamlelerin silah üzerinde meydana getirdiği zarar hakkında daha fazla bilgiyi meydana çıkardı.

Bu bilgileri edinen araştırmacılar daha sonra, Büyük Britanya ve İtalya’dan 110 antik kılıcın üzerindeki 2.500 aşınma izini incelemek ve antik silahlar ve onların taklitleri üzerindeki izleri karşılaştırmak için gelişmiş kullanım-aşınma analizi tekniklerini kullandı.

(İskit Demir Çağ Savaşçısı Omurgasında Bronz Ok Ucuyla Yaşamış)

Bu detaylı iki aşamalı analiz, araştırmacıların belirli aşınma izlerini özel kılıç hamlelerine bağlamasını mümkün kıldı. Anlaşılan o ki, çoğu savaşın yakın mesafeli yapıldığı göz önüne alındığında, savaşçılar bu silahları rakiplerinin kılıcını kontrol etmek ve hakimiyet altına alabilmek için kullanıyordu.

Farklı Teknikler

Araştırmanın kılıç çarpışması ve kullanım-aşınma analizi öğeleri, bu süreçte Newcastle Üniversitesi’nde doktorası üzerinde çalışan Raphael Hermann önderliğinde yürütüldü.

Şu an Göttingen Üniversitesi’nde olan Dr. Hermann, Science dergisine şunları söyledi: “İzlerin gösterdiği şekilde savaşmak, çok fazla antrenman yapmayı gerektiriyor ve işaretler, her kılıçta tutarlılık gösterdiğinden, farklı savaşçıların rastgele hareket etmediği, iyi çalışılmış teknikleri kullandığı izlenimini uyandırıyor. Ayrıca görüyoruz ki aşınma şekilleri, yüzyıllar boyunca geliştirilen farklı dövüş tekniklerini destekleyecek şekilde, coğrafyaya ve zamana bağlantılı olarak değişiklik gösteriyor.”

Antik savaşları daha iyi anlamak adına ilk kez biri böyle bir yaklaşımı kullanıyor ve araştırma ekibi, çalışmalarının, antik savaşlar üzerine yürütülen araştırmalara yeni bir model sağlayacağını umuyor.

Dr. Dolfini ekliyor: “İki insanın eline antik silahların taklitlerini tutuşturup öylece çarpışmalarını söyleyip, sonra da ‘Nasıl kullanıldıklarını biliyoruz.’ diyemezsiniz. Bronz Age Combact Project ile yaptığımız şey; tarih öncesi savaşlar üzerine yapılacak, geleceğin deneysel araştırmalarını hayata kazandırmak için anlamlı bir proje yaratmak, antik silahların nasıl kullanıldığı ve Bronz Çağ topluluklarındaki savaşçıların rolü üzerine çok daha büyük bir anlayış inşa etmekti.”


Makale: Hermann, R., Dolfini, A., Crellin, R. J., Wang, Q., & Uckelmann, M. (2020). Bronze Age Swordsmanship: New Insights from Experiments and Wear Analysis. Journal of Archaeological Method and Theory, 1-44.

Kocatepe Üniversitesi'nde Hukuk okuyor. Dil, tarih ve arkeoloji alanlarında kendini geliştiriyor.

You must be logged in to post a comment Login