İngiltere’de keşfedilen yaklaşık 300.000 yıllık taş aletlerden bazıları tam 30 cm boyunda ve bir insan eli için neredeyse çok büyük.
Araştırmacılar, neredeyse ele alınamayacak kadar büyük olan 30 cm uzunluğundaki el baltası da dahil olmak üzere Britanya’daki en büyük erken tarih öncesi taş aletlerden bazılarını keşfetti.
Kent’te gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Medway Vadisi’nin yukarısındaki bir yamaçta korunan derin Buz Devri çökeltilerinde tarih öncesi eserler ortaya çıkarıldı.
Araştırmacılar, bir obruğu ve eski nehir kanalını dolduran çökeltilere gömülü, 300.000 yıldan daha eski olduğu düşünülen 800 taş eser keşfettiler.
(İlgili: Etiyopya’da 1,2 Milyon Yıllık El Baltası Atölyesi Keşfedildi)
Ortaya çıkarılan eserler arasında “dev el baltaları” olarak tanımlanan son derece büyük iki çakmaktaşı bıçak vardı. El baltaları, uzun bir kesme kenarı ile simetrik bir şekil oluşturmak için her iki tarafı yontulmuş veya “yongalanmış” taş eserlerdi.
Araştırmacılar, bu tür bir aletin genellikle elde tutulduğuna ve hayvanları parçalamak ve et kesmek için kullanılmış olabileceğine inanıyor. Alanda bulunan en büyük iki el baltası, uzun ve ince işlenmiş sivri uçlu ve çok daha kalın bir taban ile ayırt edici bir şekle sahipti.
Kıdemli Arkeolog Letty Ingrey, “Bu aletleri 22 cm’den uzun olduklarında ‘dev’ olarak tanımlıyoruz ve bu boyut aralığında iki tane var. En büyüğü, 29,5 cm’lik devasa boyunda Britanya’da şimdiye kadar bulunan en büyüklerden biri. Bunun gibi ‘dev el baltaları’ genellikle Thames ve Medway bölgelerinde bulunuyor ve 300.000 yıl öncesine ait.” diyor.
“Bu el baltaları o kadar büyük ki, nasıl kolayca tutulup kullanılabileceğini hayal etmek zor. Belki de diğer aletlerden daha az pratik ya da daha sembolik bir işlevi yerine getiriyorlardı, gücün ve becerinin açık bir göstergesiydi. Şu anda, neden bu kadar büyük aletlerin yapıldığından veya bunları hangi erken insan türünün yaptığından emin olmasak da, bu site bu heyecan verici soruları yanıtlama şansı sunuyor.”
Alanın, Neandertallerin ve kültürlerinin ortaya çıkmaya başladığı ve hatta manzarayı diğer erken dönem insan türleriyle paylaşmış olabileceği Britanya’nın erken tarih öncesi dönemine ait olduğu düşünülüyor. O zamanlar Medway Vadisi, alageyik ve atların yanı sıra artık soyu tükenmiş düz dişli fil ve aslan gibi daha az tanıdık memelilerin yaşadığı, ormanlık tepeler ve nehir vadilerinden oluşan vahşi bir manzara olmalıydı.
Başka bir muhteşem ‘dev’ el baltası da dahil olmak üzere bu çağa ait arkeolojik buluntular daha önce Medway Vadisi’nde bulunmuş olsa da, büyük ölçekli bir kazının parçası olarak ilk kez bulunuyorlar ve onları yapanların yaşamları hakkında daha fazla fikir edinme fırsatı sunuyorlar.
Dr. Matt Pope, “Kazılar bize, çeyrek milyon yıl önce bütün bir Buz Devri manzarasının nasıl geliştiğini incelemek için inanılmaz derecede değerli bir fırsat verdi. Bilimsel analiz programı, bölgenin eski insanlar için neden önemli olduğunu ve ‘dev el baltaları’ da dahil olmak üzere taş eserlerin, Buzul Çağı ortamlarının zorluklarına uyum sağlamalarına nasıl yardımcı olduğunu anlamamıza yardımcı olacak.” diyor.
Araştırma ekibi şimdi, aletleri kimin yarattığını ve ne için kullanıldığını daha iyi anlamak için bulunan eserleri tanımlamaya ve incelemeye çalışıyor.
Kıdemli Arkeolog Giles Dawkes, bölgeden ikinci önemli bir buluntu olan ve Buz Devri aktivitesinden en az çeyrek milyon yıl sonraya tarihlenen bir Roma mezarlığı üzerindeki çalışmalara liderlik ediyor. MS 1. ve 4. yüzyıllar arasında buraya gömülen insanlar, yaklaşık 850 metre güneyde uzanmış olabileceğinden şüphelenilen yakındaki bir villanın sakinleri olabilir.
Ekip burada 13’ü yakılan 25 kişinin kalıntılarını buldu. Gömülü kişilerden dokuzu, bilezikler de dahil olmak üzere kişisel eşyalarla bulundu ve dördü ahşap tabutlara defnedilmişti. Yakınlarda bulunan çanak çömlek ve hayvan kemikleri koleksiyonları, muhtemelen cenaze töreni sırasındaki ziyafet ritüelleriyle ilgiliydi.
Roma binaları ve yapıları kapsamlı bir şekilde kazılmış olsa da, mezarlıklar tarihsel olarak arkeologlar için daha az odak noktası oldu ve bu sitenin keşfi, villada yaşayan her iki Romalının defin gelenek ve görenekleri hakkında potansiyel olarak yeni bilgiler sunuyor.
University College London. 6 Temmuz 2023.
Makale: Letty Ingrey et al. (2023). A New Palaeolithic Giant Handaxe from Britain: Initial Results from Excavations at Maritime Academy, Medway, Kent, Internet Archaeology.
You must be logged in to post a comment Login