Brezilya’daki Bir Kabilenin Son Üyesi Ölü Bulundu

Yetkililer, Brezilya’da izole yaşayan bir yerli grubun kalan son üyesinin, üzerinde papağan tüyleriyle ölü bulunduğunu duyurdu.

Adı bilinmeyen adam, 26 yıldır tamamen izole yaşıyordu.

Adam 2018’de tesadüfen videoya yakalandı. C: Survival International

Kendisi “Çukur Adam” olarak biliniyordu, çünkü bazılarını hayvanları tuzağa düşürmek için kullandığı, bazılarını ise gizlenmek için olabilecek derin çukurlar kazıyordu.

Adamın cesedi 23 Ağustos’ta samandan yaptığı kulübesinin dışındaki bir hamakta bulundu. Şiddet belirtisi yoktu. Tahminen 60 yaşında doğal sebeplerden öldüğü düşünülüyor.

Adam, Bolivya sınırındaki Rondônia eyaletindeki Tanaru yerli bölgesinde yaşayan bir yerli grubun son üyesiydi.

(İlgili: Dünya Üzerinde İzole Kalmayı Başarabilmiş 5 Kabile)

Kabilesinin çoğunluğunun, topraklarını genişletmek isteyen çiftçiler tarafından 1970’lerde öldürüldüğüne inanılıyor. 1995 yılında, kabilesinin geri kalan altı üyesi yasadışı madencilerin saldırısında öldürüldü ve hayatta kalan tek kişi oldu.

Brezilya Yerli İşleri Dairesi (Funai) onun hayatta kaldığından ancak 1996’da haberdar oldu ve o zamandan beri güvenliği için bölgeyi izliyordu.

Adamın yüzü, antropolog Vincent Carelli tarafından kısa bir süre kameraya alındı. C: Vincent Carelli

Yetkililer, rutin bir devriye sırasında adamın cesedini saman kulübelerinden birinin dışındaki bir hamakta Amerika papağanı tüyleriyle kaplı halde buldu.

Yerli uzmanı Marcelo dos Santos, adamın ölmek üzere olduğunu bilerek tüyleri kendi üzerine koyduğunu düşündüğünü söylüyor. Adamın cesedi bulunmadan muhtemelen 40 ila 50 gün önce öldüğünü ekleyerek, “Ölümü bekliyordu, şiddet belirtisi yoktu.” diyor.

Yetkililer, yerli topraklarında herhangi bir saldırı belirtisi olmadığını ve kulübesindeki hiçbir şeyin ellenmediğini söylüyor. Hastalığa yakalanıp yakalanmadığını belirlemek için otopsi yapılacak.

Yabancılarla temastan kaçındığı için adamın hangi dili konuştuğu veya hangi etnik gruba ait olduğu bilinmiyor.

Funai, yıllar içinde adamın inşa ettiği düzinelerce saman kulübe buldu. C: Survival International

2018’de Funai üyeleri, ormanda şans eseri bir karşılaşma sırasında onu filme almayı başardı. Görüntülerde, baltaya benzer bir şeyle bir ağaca saldırdığı görülüyor.

O zamandan beri onu gören olmamıştı ama Funai çalışanları saman kulübelerine ve kazdığı derin çukurlara rastlamıştı. Bazı çukurların diplerinde sivri uçlar vardı ve bunun yaban domuzu gibi avladığı hayvanlar için tuzak olduğu düşünülüyor.

Cesedini bulan Funai çalışanı Algayer, adamın yıllar içinde inşa ettiği tüm kulübelerin (bunların sayısı 50’den fazla) aynı zamanda 3 metre derinliğinde bir çukur içerdiğini söylüyor.

Algayer, çukurların adam için manevi bir öneme sahip olabileceğini düşünürken, diğerleri onları saklanma yeri olarak kullanmış olabileceğini düşünüyor.

Bölgede yıllar içinde bulunan kanıtlar, onun mısır ve manyok ektiğini ve balın yanı sıra papaya ve muz gibi meyveleri de topladığını gösteriyor.

Adamın ormanda avlanmak için çukurlar kazdığı sanılıyor. C: Survival International

Brezilya anayasasına göre, yerli halkın geleneksel topraklarına sahip olma hakkı var ve onun yaşadığı, Tanaru Yerli Bölgesi olarak bilinen topraklara erişim 1998’den beri kısıtlandı. 8.070 hektarlık bölgeyi çevreleyen alanlar tarım için kullanılıyor ve toprak sahipleri geçmişte yerli topraklara girmelerinin yasaklanmasına öfkelerini dile getirdiler.

Kısıtlama kararının birkaç yılda bir yenilenmesi ve onaylanması için söz konusu arazide yerli bir grubun üyelerinin varlığının belgelenmesi gerekiyor.

Yerli halkın hakları için savaşan bir baskı grubu olan Survival International, Brezilya’da yaklaşık 240 yerli kabilenin bulunduğunu ve bunların birçoğunun yasadışı madenciler, keresteciler ve çiftçilerin topraklarına tecavüz etmesi nedeniyle tehdit altında olduğu konusunda uyarıyor.


BBC News. 29 Ağustos 2022.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login