Rio de Janeiro metrosunun genişletme inşaatı kazılarında, güneydoğu Brezilya’da insan varlığının 4,000 yıl önceye gittiğini gösteren, taş ve deniz kabuğundan yapılmış yaklaşık 500 buluntu bulundu. Rio de Janeiro eyaleti hükümetii, arkeolojik alanın liman ve şehir merkezi alanına yakın olduğunu söyledi.
Kazılar 2013’te, Rio de Janeiro’nun 2016 Olimpiyatları’na kadar bitirmeye söz verdiği metro projesi kapsamında başladı. Arkeolojik alan, arkeologların çalışabilmesi için özel olarak korunmuştu. Şu ana kadar alandan 50 taş alet ve 400 denizkabuğu buluntusu ortaya çıkarıldı.
Yetkililer, buluntuların ilk yerliler bu bölgeye yerleşmeden çok daha önce Rio bölgesinden geçen ilkel göçebe gruplara özgü olduğunu belirtti.
Rio de Janeiro eyelet hükümeti açıklamasında “3,000 ila 4,000 yıllık buluntular var. Bu tarihler Gunabara Koyu bölgesi çevresinde gezinen Paleo-Kızılderililerin avcılık, toplayıcılık ve balıkçılık yaptığı, göçebe olduğu döneme denk geliyor. O dönemde henüz kabileler haline gelmemişlerdi” denildi.
Uzmanlar mızrak uçları ile, balta, çekiç, kazıyıcı gibi taş alet işlemeye ve hayvan etlerini ayırmaya yarayan buluntuları da saptadı.
Ekibin başındaki arkeolog Claudio Prada de Mello “Bu tarihöncesi eşyalar Rio de Janeiro’nun ilkel sakinlerinin yaşayışlarının önemli bir kısmını anlamamıza yardımcı olacak. Şehir merkezinde, birçok farklı yerleşim ve dönüşüm yaşamış bir alanda böyle bir keşif yapmak gerçekten olağanüstü” diyor.
EFE
1453’te Ölen Son Bizans İmparatoru’nun Nadir Portresi Bulundu
2.700 Yıllık Assur Başkenti Horsabad’ta Yeni Keşifler Yapıldı
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login