Bolu’da Bulunan Ganymedes Mozaiği

Bolu’da yer alan Claudiopolis Antik Kenti’nde bulunan Ganymedes Mozaiği, 2011 yılında kent merkezinde yapılan kurtarma kazısı çalışması sırasında ortaya çıkarıldı.

(C: Bolu Müzesi Arşivi)

Kentteki bir Roma villasının tabanını süsleyen mozaik, MS 3. yüzyılın sonu ila 4. yüzyılın başlarına tarihlendiriliyor.

Yaklaşık 24 metrekarelik bir alanı kaplayan mozaiğin etrafında bir sıra düz bant ve iki sıra kesişen dairelerden oluşan bir bordür yer alıyor. Dikdörtgen sahnenin sol tarafında kartal, sağ tarafında ise Ganymedes figürleri görülüyor.

Mitolojideki hikayeye göre ölümlülerin en güzeli sayılan Ganymedes, Dardanos soyundan ve Troya kral ailesindendir. Zeus, İda dağının yamaçlarında sürülerini otlatırken gördüğü genç Ganymedes’e aşık olur. Kartalını göndererek ya da bizzat kendisi kartal kılığına girerek Ganymedes’i Olympos’a kaçırır ve onu tanrılar sofrasına şarap sunucusu yapar. 

(C: Bolu Müzesi Arşivi)

Hellenistik Dönem sanatında ve edebiyatında favori bir konu olan Ganymedes’in kaçırılması olayı daha sonra Romalı mozaik sanatçıları için de popülerliğini devam ettirdi. Ganymedes’in efsanesine ilişkin olarak en çok tercih edilen tasvir Zeus’un kartal kılığına girerek Ganymedes’i Olympos’a kaçırması sahnesi olsa da Claudiopolis mozaiği bu noktada benzerlerinden ayrılıyor ve bu popüler sahnenin bir sonraki aşamasını görüyoruz. Ganymedes Olympos’da şarap sunucusu olarak devam eden hayatında kartala içki sunarken tasvir ediliyor.

You must be logged in to post a comment Login