Boğaziçi Caz Korosu Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde Konser Verdi

15. Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında, 2.700 yıllık Soli Pompeipolis Antik Kent’inde Boğaziçi Caz Korosu konser verdi.

Boğaziçi Caz Korosu Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde Konser Verdi

Mersin’in Mezitli ilçesinde bulunan ve Roma döneminin en önemli liman kentleri arasında yer alan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde Boğaziçi Caz Korosu konser verdi.

Geçtiğimiz haftalarda Avrupa Turnesi kapsamında Belçika ve İsviçre’de konser vererek birincilik ödülleriyle dönen Boğaziçi Caz Korosu, turne sonrası Türkiye’deki ilk konserini Mersin’deki antik kentte vermiş oldu.

Şef Masis Aram Gözbek yönetiminde 45 kişiden oluşan koro, ilk bölümde halk müziği ve türküler seslendirdi. İkinci bölümde ise çağdaş müzik eserleri seslendirildi. Konser yaklaşık iki saat sürdü.

Soli Pompeipolis Antik Kenti

Mersin’de, Mezitli’nin yaklaşık 2 kilometre güneyindeki Viranşehir semtinde yer alır.

MÖ. 700 yılları civarında Rodos adasından gelen Dorlar tarafından kurulan Soli Antik Kenti’nin adı Güneş anlamına gelmekte. Kısa sürede Anadolu’nun Akdeniz limanlarından en işleklerinden biri haline gelen kent, MÖ. 6. yüzyıl ortalarında başlayan ve Büyük İskender’e kadar süren Anadolu’daki Pers egemenliği döneminde de önemini korudu. MÖ. 5. yüzyılda özerkliğini koruduğu kendi adına sikke bastırmış olmasından anlaşılmakta.

Helenistik dönemde Seleukos egemenliğinde olan kent, parlak bir dönem yaşasa da, Seleukos yönetiminin MÖ. 1. yüzyılda zayıflamasıyla paralel olarak zayıfladı. Kral Tigranes, kenti yağmalayıp, halkını göçe zorladı. Böylece, bölge için yağmacılık, esir ticareti ve kargaşa ile dolu korsanlık dönemi başladı. Romalı komutan Pompeius, bu kargaşaya son vermek için MÖ. 67’de esir aldığı korsanların bir bölümünü Soli’ye yerleştirdi. Grekçe Soloi, Latince Soli olarak kullanılan ve “Güneş” anlamına gelen kentin adı, bu olaydan sonra Pompeiopolis (Pompeius’a adanmış kent) olarak değiştirildi.

Roma döneminde kent yeniden canlılığına kavuştu. İmparator Hadrianus MS. 130 yılında Anadolu’ya yaptığı gezi sırasında Roma’nın eyaleti olan Kilikia’ya kadar geldi. Hadrianus, Soli’deki liman çalışmalarına parasal destek verdi. Hıristiyanlık döneminde bir piskoposluk merkezi olan Soli, 6. yüzyılda meydana gelen depremde zarar gördü ve 7. yüzyılda da Arap akınlarıyla karşı karşıya kaldı.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login