Bodrum’da yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi inşaatı kazılarında, Bodrum’un ilk uygarlığı Leleglere ait yapı kalıntıları bulundu. İnşaat çalışmaları durdurulurken, yetkililer alanda inceleme başlattı.
Muğla Büyükşehir belediyesi tarafından Bodrum’un Sazköy Mahallesi Akdam Mevkii’ndeki 100 hektarlık ormanlık ve hazine arazisi üzerine yapımına başlanan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi İnşaat’ının temel kazılarında, Leleg uygarlığına ait yapı kalıntıları bulundu. Antik yazarların aktardığına göre Lelegler savaş ve mimari konusunda ustaydı. Homeros Lelegler’den Homer onlardan “Savaş sever, kıvrık yaylı Lelegler” olarak bahsetmiştir.
Antik Çağ yazarı Homeros, Leleglerin Truva yakınlarında Satnioeis nehri (Tuzlu Çay) kıyısındaki Pedasos şehrinde, Kral Altes hükümdarlığında yaşadıklarını, Helenlerin Truva Antik Kenti’ne saldırması ile Truvalıların yanında savaşa girdiklerini anlatıyor. Fakat antik coğrafyacı Strabon’dan öğrendiğimize göre, savaşın kaybedilmesi üzerine Leleglerin şehri Pedasa Helenler tarafından yakılıp yıkılmıştır. Bunun üzerine Lelegler daha güneye göç eder ve bugünkü Bodrum yarımadasına yerleşerek yeni Pedasa’yı burada kurmuşlardır. Yine Starabon’a göre yarımadanın batı ucunda bulunan Myndos’dan, doğudaki Bargilya’ya kadar olan bölgede şehirler kurarak yaşamlarına devam etmişlerdir.
Yaklaşık 7.5 milyon Euro’ya mal olması planlanan çalışmalarda, iş makinalarının çalıştığı alanda eserlerin bulunması üzerine çalışmalar durduruldu. Leleg dönemine ait sur duvarları, su sarnıçları, bina kalıntıları ve mezarlara rastlanan bölgede, Bodrum Su altı Arkeoloji Müzesi arkeologları inceleme başlattı.
Sazköy Mahallesi sakinlerinden Durmuş Yılmaz, “Bu bölgenin arkeolojik ve doğal sit alanı olduğunu belirterek, en başından beri buraya katı atık merkezi yapılmasını önlemek için çeşitli başvurular ve eylemler yapmıştık. İş makinaları girilemeyen araziye girip, hafriyata başlayınca, 2400 yıllık uygarlığın kalıntıları gün ışığına çıktı. Tarihin korunmasını yağmalanması mı katık atık tesisi yapılması mı önemli, şimdi karar versinler. Katı atık tesisini her yere yapabilirler ama bu eserlerin bir örneğini her yerde bulamazlar” dedi.
Müzeden bir yetkili ise alanda arkeolojik arama tarama faaliyetinin devam edeceği, yapılacak haritalamanın bitmesinin ardından rapor halinde Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü’ne iletileceğini, daha sonra inşaatın devam edip etmeyeceğine karar verileceğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de konuyla ilgili yazılı açıklama yapacağı belirtildi.
DHA
You must be logged in to post a comment Login