Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi’nde Eksik Eser İddiası

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan’ın, tarihi topları plastik boya ile boyadığı iddiasıyla, müfettiş raporu doğrultusunda Muğla Müze Müdürü olarak atanmıştı. Yeni bir iddia da 16 yıl boyunca Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde çalıştıktan sonra emekliye ayrılan Konservasyon Uzmanı ve Arkeolog Ayşe Temiz’den geldi.

Ayşe Temiz, yapılan tüm spekülasyonların başka olayları örtbas etmek için çıkarıldığını, işin kökeninde rant olduğunu belirterek meslektaşı Emel Özkan’ı savundu. Ayşe Temiz ayrıca ,

Toplar yapıldığı günden beri koruma amaçlı olarak boyanırlar. Boyadan başka bir şey kurtarmaz çünkü demirdir. Demir çok çabuk ufalanır. Arkeolojik kazılardan demir eser çıkması mümkün değildir. Çünkü toprakta korozyona uğrar ve erir. Saf demir eserin ele geçmesi mümkün değildir. 2863 sayılı yasa gereği son 6 padişahın çıkardığı sikkeler bile tarihi eser sayılmıyor, kaldı ki bu toplar demir dökümdür. 1855’den sonra yapılmıştır. Döküm eser tarihi eser olmaz. Ben Haziran ayında İngiltere’de ki British Museum’daydım, oradaki toplar da boyalıydı.

açıklamasında bulundu.

Müfettişlerin Geliş Amacı Eksik Eser Tespiti Yapmaktı

Bakanlığın gönderdiği müfettişlerin görevinin eksik eser tespit etmek olduğunu belirten Temiz, müzede eksik eser bulunduğunu fakat gelen görevlilerin bununla ilgilenmek yerine 19.yy’daki topun boyasıyla uğraştıklarını söyledi.

Müzeye denetime gelen ve düzenlenen raporda imzası bulunan Başmüfettişin de 8 Mayıs’ta üçlü kararnameyle görevden alındığı da diğer konuşulan iddialar arasında.

milliyet

You must be logged in to post a comment Login