İnsan evrimi konusunda son zamanlarda yayınlanan araştırmalar, farklı erken insan türlerinin yüz şekilleri arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymuştu. Şimdi de araştırmacılar, erken insan türlerinin iskeletlerinin diğer kısımlarında da farklılıklar olduğunu, ve belirgin vücut şekilleri olduğunu keşfetti.
Araştırmacılar Kenya’da bir erken insan atası türüne ait 1.9 milyon yıllık pelvis (leğen kemiği) ve uyluk kemiği fosilleri buldu. Keşifler, insan soyağacında, düşünülenden daha fazla çeşitlilik olduğunu gösteriyor.
Missouri Üniversitesi’nden Patoloji ve Anatomik Bilimler profesörü Carol Ward, “Bu yeni fosiller bize, kendi cinsimiz Homo’nun erken türlerinin düşündüğümüzden daha karakteristik özelliklere sahip olduğunu söylüyor. Sadece yüz ve çeneleri değil, vücutlarının geri kalanı da farklılıklar gösteriyordu” diyor.
“Maymundan insana doğru, tek tek basamaklarla gelişen lineer/doğrusal bir evrim olduğu düşüncesinin hatalı olduğu ortaya çıkıyor. Evrimin, Homo sapiens’e ulaşana kadar, farklı insan türlerinde farklı fiziksel özelliklerle denemeler yapıyor gibi olduğunu görüyoruz.”
Şu ana kadar modern insandan (Homo sapiens) önce Homo türüne ait üç erken tür belirlendi. Homo rudolfensis ve Homo habilis en erken türlerken, onları takiben Homo erectus geliyor. Sonra da Homo sapiens’e ulaşılıyor.
Bulunan en eski Homo erectus fosilleri 1.8 milyon yıllık olduğu ve yeni bulunan fosilden daha farklı bir kemik yapısına sahip olduğu için, Ward ve ekibi yeni fosillerin rudolfensis ya da habilis olduğunu düşünüyor. Ward bu fosillerin, insan atalarının fiziksel yapılarında daha önce görülmemiş bir çeşitlilik gösterdiğini söyledi.
“Bu yeni buluntu, bütün diğer Homo’lara benzer bir kalça eklemine sahip, fakat Homo erectus’a göre daha ince bir pelvisi ve uyluk kemiği var. Bu farklılık erken insan atalarının yer değiştirdiği ya da farklı yaşadığı anlamına gelmiyor. Ama sadece yüzlerine ve çenelerine bakarak değil, vücut şekillerine de bakarak farklı bir tür olduklarının anlaşılabileceği anlamına geliyor.
Geçen haftalarda duyurulan araştırmalarla birlikte, bizim bulduğumuz fosiller de, kendi cinsimiz Homo’nun evriminin tahminimizden çok daha geriye gittiğini gösteriyor. Bizim atalarımız dünyadaki tek Homolar kalana kadar, yaklaşık bir milyon yıl boyunca birçok tür ve çeşit insanın yan yana yaşadığını düşünüyoruz” diyor Ward.
Kenya’daki Koobi Fora arkeolojik alanında ilk olarak 1980’de bir fosil femur kemiği bulunmuştu. Proje eş-araştırmacısı Meave Leakey, 2009’da alana ekibiyle geri döndü ve aynı femurun geri kalanı ile ona uyan pelvisi buldu. Böylece bütün bu fosillerin 1.9 milyon yıl önce yaşamış tek bir bireye ait olduğu kanıtlandı.
Kaynak: University of Missouri
You must be logged in to post a comment Login