Bizans İmparatoru I. Justinianus dönemine ait 1.500 yıllık altın sikkeler, Bulgaristan’da Orta Çağ dönemine ait bir evde keşfedildi.
Bulgaristan’da arkeologlar, Bizans İmparatoru I. Justinianus (MS 527’den 565’e kadar hüküm sürdü) dönemine tarihlenen beş altın sikke keşfetti. Bu sikkelerin keşfi, Orta Çağ dönemine ait bir evin zemininde bulunduğu için özellikle dikkat çekici. Sikkelerin, evin 10. yüzyıldaki sakinleri tarafından hatıra ya da değerli birer tarihi eser olarak saklanmış olabileceği düşünülüyor.
Söz konusu sikkeler, Bulgaristan’ın kuzeyinde Debnevo köyünde yapılan bir arkeolojik kazı sırasında, Ağustos ayında bulundu. Debnevo’daki kazılar ve yakınındaki, 5. yüzyılın başlarında inşa edilen kale çevresinde 2019’dan beri arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Arkeologlar, bu kazılarda MÖ 4. ila 3. yüzyıllara ait büyük bir yerleşim kalıntısı ve MS 4. ila 6. yüzyıllara kadar uzanan, Bizans İmparatorluğu’na ait yaşam izlerine rastladılar.
(İlgili: Bizans Sikkesi, Yasaklı Süpernovayı Gösteriyor Olabilir)
Son kazılar, yangın nedeniyle büyük hasar görmüş bir Orta Çağ evinde gerçekleşti. Ev, 10. yüzyılda yangın sonrası terk edilmiş gibi görünüyordu. Arkeologlar, evde demir aletler, iki orak, iki balta, bir kemer tokası, seramik kaplar ve üç bronz yüzük buldular. Ayrıca, evin içinde yaklaşık 400 yıl daha eski olan beş altın sikkeye de ulaşıldı.
Bu altın sikkeler, Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra, altıncı yüzyılın ortalarında Bizans İmparatorluğu’nun en büyük coğrafi sınırlarına ulaştığı Büyük Justinianus döneminde basılmıştı. Justinianus’un mirası, bir dizi Roma yasasının ilan edilmesinin yanı sıra Bizans olarak bilinecek yeni sanat ve mimari stillerin geliştirilmesini içeriyor. Justinianus’un hedeflerinden biri, Batı Avrupa ve Kuzey Afrika eyaletleri üzerinde kontrolü yeniden sağlayarak “Romalıların imparatorluğunu yeniden kurmak”tı.
Keşfedilen sikkeler, “tremissis” adı verilen, bir “solidus”un üçte biri değerindeki küçük altın paralardı. Bu sikkelerin ön yüzünde incili bir taç takan imparatorun tasviri, arka yüzünde ise zafer tanrıçası “Victoria”nın bir elinde çelenk, diğer elinde haç ve küre tutan betimlemesi var. Ön yüzde “Lordumuz Justinianus Sonsuz Augustus” yazısı, arka yüzde ise “Augustusların Zaferi” yazıyor. Yangın sırasında yanan iki sikke birbirine yapışmış halde bulundu.
Bulgaristan Bilimler Akademisi’ndeki Ulusal Arkeoloji Enstitüsü ve Müzesi’nde arkeolog olan keşif lideri Stiliyan Ivanov, “Ev, erken Bizans dönemine ait bir yapının kalıntıları üzerine inşa edilmiş. Bu yüzden, sikkelerin erken Orta Çağ evinin inşası sırasında bulunmuş olabileceğini düşünüyoruz. Hipotezimiz, sahiplerinin sikkeleri altın değerinden dolayı sakladıkları yönünde.” diyor.
Debnevo büyük bir yerleşim merkezi olmasa da derin bir tarihe sahip. Arkeologlar, bugüne kadar burada MÖ 5000’den 18. yüzyıla kadar uzanan yapılar, mezarlar ve çeşitli eserler buldular.
Live Science. 5 Eylül 2024.
You must be logged in to post a comment Login