Silifke’de, ‘Silifke ve Mut İlçelerinde Kalkınma ve Turizm Faaliyetleri Bağlamında Kültürel Mirasın Korunması Çalıştayı’ gerçekleştirildi.
Britanya Akademisi tarafından Newton Fonu yoluyla desteklenen ve vadide inşa edilmekte olan Kayraktepe Barajı’nın yol açacağı tahribat ve buradaki Aşağı Göksu Arkeolojik Kurtarma Yüzey Araştırması Projesi’nin anlatıldığı çalıştay, 10 Ocak 2016 Pazar günü gerçekleştirildi.
Bitlis Eren Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Tevfik Emre Şerifoğlu, Silifke Müze Müdürü İlhame Öztürk ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Günder Varinlioğlu organizatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya Mut, Silifke ve Mersin’den birçok kamu görevlisi, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi ve akademisyen katıldı.
İlhame Öztürk’ün müze faaliyetleri ve tespit edilen arkeolojik tahribatlarla ilgili açılış konuşması sonrası sırasıyla Aşağı Göksu Vadisi (Tevfik Emre Şerifoğlu) ile Boğsak Adası ve çevresinde (Günder Varinlioğlu) gerçekleştirilen yüzey araştırması projeleri, Alahan Manastırı için planlanan mimari restorasyon ve çevre düzenleme projesi (Yasemin Sarıkaya Levent) ve Mudurnu Kültürel Miras Alan Yönetimi (Ayşe Ege Yıldırım) hakkında bilgiler verilerek Mut ve Silifke’de tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri anlatıldı.
Çalıştayın ikinci oturumunda sorunlar tüm katılımcıların katkılarıyla tartışıldı. Üçüncü ve son oturumdaysa bir yıllık hareket planı üzerinde çalışıldı. Hem halkın hem de kamu kurumlarının kültürel miras kavramı konusunda eğitilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmesi, sadece şehir merkezlerini değil, tüm yöreyi doğal çevreyi de kucaklayacak biçimde içeren ve katılımcı Kamu Kurumlarıyla STK’ların ortak çalışmasıyla bölgesel kültürel miras projelerinin başlatılması gibi hususlarda fikir birliğine varıldı.
Çalıştayın 2017 yılında tekrarlanarak bu konularda sağlanan ilerlemenin değerlendirilmesine karar verildi.
İskandinavya’nın İlk Çiftçileri Ekmekle Değil Lapayla Beslenmiş
Avrupa’daki Dil Ayrımları Son 5.200 Yıldaki Göçlerle Bağlantılı
Dalgıçlar Sicilya Açıklarında 2.500 Yıllık Batık Gemi Keşfetti
Irak’ta Kraliyet Ailesinin 4.500 Yıllık Boğa Başlı Telli Müzik Aleti
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login