Bitlis’te İlk Defa Kar Motifli Selçuklu Mezartaşı Bulundu

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu mezarlığında ilk defa kar motifli mezartaşı bulundu. Liken temizliği yapılan mezartaşından birçok bilgi öğrenildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan tarafından yürütülen Eski Ahlat Şehri Kazılarında, dünyada iki örnekten biri olan Emir Bayındır Kümbetini yapan Babacan isimli ustanın elinden çıkmış bir mezar taşı bulundu.

İHA’nın haberine göre, Babacan isimli sanatkarın yapmış olduğu mezartaşının ön cephesine işlenen kar motiflerinin Selçuklu mezarlığında ilk kez görüldüğü belirtildi.

Liken temizliğinin önemine değinen Eski Ahlat Şehri Kazı Ekibi Üyesi Uzman Sanat Tarihçi Mustafa Oral, liken temizliği yapılmadan önce bu mezar taşlarının üzerindeki herhangi bir motifi çözümlemek veya kitabeyi okumanın mümkün olmadığını belirtti ve buldukları kar motifli mezartaşı hakkında şu bilgileri verdi;

“Dünyada yalnızca iki örneği bulunan Emir Bayındır Kümbetini yapan Babacan adlı sanatkarın eseridir. Bu eserdeki usta kitabesinde sanatkar babasının ismini Teoman olarak belirtmiş. Daha önce böyle bir bilgi yoktu. Kar motiflerinin işlenmiş olması yine Ahlat mezar taşlarında daha önce görülmemiş bir süsleme örneği. Bu mezar taşının diğer bir önemi ise usta kitabesi. Genellikle ustalar imzalarını batı dış yüze işlerken, bu usta güneye bakan yan yüze işlemiş. Emir Bayındır Kümbetini yapan ustanın bu mezartaşını yaptığı ortaya çıktı. İçinde yatan kişinin 12 yaşında olduğu bildiriliyor. Yine bu özellikte bir ilktir çünkü daha önce korunan hiçbir eserde ölen kişinin kaç yaşında öldüğünü belirten bir ibareye rastlanmamıştı. Bu kişinin 12 yaşında olmasına rağmen hafız olduğu belirtiliyor. Mezartaşının yan yüzlerine Farsça şiirler yazılmış.”

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login