Birlikte Bulunan Kafatası ve Çene, Erken İnsan Çeşitliliğini Gösteriyor

Kuzey Laos’ta bir mağarada birbirinden yalnızca birkaç metre uzaklıkta bulunan kafatası ve çene kemiği, erken modern insanın fiziksel çeşitliliğine kanıtlar sunmakta. Kafatası tamamen modern özellikler gösterirken, aynı zamana tarihlenen çene ise modern ve arkaik özellikler göstermekte.

2009 yılında Tam Pa Ling’te, günümüz adıyla Laos’ta bulunan kafatası, 2012 yılında yayınlanmıştı ve Güneydoğu Asya’daki bilinen en eski modern insan fosili olmuştu. Bu keşif, modern insan yayılım tarihini 20.000 yıl kadar geriye çekmişti. Afrika’dan çıktıktan sonra, Güneydoğu Asya’nın sahillerine ve adalarına yayılan erken insanların, aynı zamanda iç bölgelere de düşünülenden çok daha önce, günümüzden önce 46.000 ila 63.000 yılları arasında ayak bastığı ortaya çıktı.

Çene, 2010 yılının sonlarında keşfedildi ve yakınında bulunan kafatası ile neredeyse aynı zamana tarihleniyor. Fakat ilginç olan şey ise, bu çene kafatasının aksine hem modern hem de arkaik insan özellikleri gösteriyor.

İllinois Üniversitesi Antropoloji Profesörü Laura Shackedford, “Çenenin normale göre inanılmaz derecede küçük olmasının yanısıra, tipik modern insan anatomisinin özelliklerinin bir karışımına sahip.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti; “Bu arkaik ve modern insan özelliklerinin karışımı sıradışı bir şey değil. Afrika’da, Doğu Avrupa’da ve Çin’de bulunan diğer insan fosilleri de bu özellikleri gösteriyor. Bazı araştırmacılar, bu buluntuları, yeni bölgelere göç eden modern insanların, zaten o bölgede bulunan arkaik insanlarla melezleşmek zorunda olduğuna bir kanıt olarak görüyor. Fakat bu bulgulara daha verimli yaklaşabilmek için, süreklilik boyunca birçok farklı özellik gösteren bugünkü insanlara bakarak düşünmeliyiz.”

“Tam Pa Ling oldukça sıradışı bir bölge çünkü geniş yelpazede anatomik özellikler gösteren en erken modern insanların göçünü ve yerleşmesini gösteriyor.”

sciencedaily

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login