Bir Evin Bacasında 300 Yıllık Büyü Karşıtı İksir Bulundu

Şeytani büyülerden kurtulmak için kullanıldığı düşünülen Victoria dönemine ait şişe, bir Saratoga Cadısı’nın doğduğu yerde bulundu.

Şüpheli cadı şişesinin 19. yüzyıla dayandığına inanılıyor.

Saratoga Cadısı olarak bilinen Angeline Tubbs, 1761’de Northamptonshire’daki Watford kasabasındaki doğmuştu.

Saratoga Cadısı, 15 yaşında taşındığı ve fal baktığı New York’taki Saratoga Springs’te halen hayalet turlarına konu oluyor.

(İskoçya’da 300 Yıllık ‘Cadı’nın Yüzü Canlandırıldı)

19. yüzyıldan kalma şişe, çatı onarımı sırasında bulundu ve balık kancaları, insan dişleri, cam ve bir sıvı içeriyordu. Şişe, şimdi özel bir mülk olan binanın bacası yıkıldığında ortaya çıktı.

İsmini vermek istemeyen mal sahibi, “Muhtemelen önümüzdeki 100 yıl içinde başka birisinin bulması için onu tekrar gizleyeceğim.” diyor.

Şişe, eski bir köy barındaki baca yıkıldığında bulundu.

Büyüleyici bulgu

Londra Arkeoloji Müzesi’ndeki cadı şişesi araştırmacıları, cam veya taş kapların koruma amaçlı nesneler olarak veya büyücülüğe karşı bir tedavinin kapları olarak kullanıldığına inanıldığını söylüyor.

Genellikle tarihi binaların tabanlarının altında, arkeolojik alanlarda, kiliselerde ve nehir kenarlarında bulunuyorlar ve genellikle pimler ve çiviler içeriyorlar, ama bazen de içlerinde idrar oluyor.

Çoğunlukla 17. yüzyıla ait olmak üzere, 100’den fazla örneğin günümüzde ortaya çıkarıldığı biliniyor.

(Orta Çağ Cadıları Nasıl Evrildi ve Neden Kadındı?)

1644-1646 yılları arasında doğu İngiltere’deki büyücülük yaptığı için 300 kadar insan idam edildi. Büyücülükle mücadele yasaları, neredeyse bir yüzyıl sonra, 1736’da yürürlükten kaldırıldı.

Northamptonshire’da bulunan örnekteki gibi şişeler, 1830’dan itibaren üretilmeye başlandı ve içlerinde gazlı içecekler saklanıyordu.

Hertfordshire Üniversitesi folklor ve tarih öğretmeni Dr Ceri Houlbrook, “Kesinlikle çoğu cadı şişesinden daha sonraki bi tarihe ait. Ne yazık ki Angeline Tubbs ile çağdaş değil, ama yine de büyüleyici bir keşif.”


BBC. 31 Ekim 2019.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login