Bilinen En Eski Tek Yumurta İkizleri Bulundu

Araştırmacılar, Avusturya’daki 30.000 yıllık bir mezarda bulunan iki bebeğin kalıntılarını tek yumurta ikizi olarak belirledi.

2005 yılında blok halinde bulunan iki bebeğin iskelet kalıntılarının bulunduğu mezar. C: Communications Biology (2020).

Araştırmacılar Communications Biology dergisinde yayımlanan makalede, kalıntılar ve çevresindeki eserler üzerine yaptıkları çalışmaları ve cenaze töreni hakkında neler öğrendiklerini anlatıyor.

2005 yılında arkeologlar, Avusturya’daki bir kazı alanı olan Krems-Wachtberg’deki bir mezara gömülen üç bebeğin kalıntılarını keşfettiler. Üçü de yaklaşık 30.000 yıl öncesine tarihlendi. Alandaki çalışmalar, Gravettian adlı eski bir kültürün varlığını ortaya çıkardı. Bu yeni çalışmada ise araştırmacılar, üç bebeğin kalıntılarını incelediler ve onlarla birlikte mezarlıkta bulunan diğer eserleri analiz ettiler.

(İkizler Sibirya’da 7.700 Yıl Önce Doğum Sırasında Ölmüş)

Bebeklerden ikisi, toprağın yaklaşık beş metre altına gömülmüştü. Tabut kapağı görevi görecek şekilde kesilip tıraşlanmış bir mamut omuz kemiğinin altında birbirlerine yakın olarak yerleştirilmişlerdi.

a) Mezar çukurundaki ikizler. b, c) Mamut dişi boncuklar ve bunların birey 1’in pelvisine yerleştirilmesi. d) Birey 2’nin delikli tilki kesici dişinden ve üç delikli yumuşakçadan oluşan süsü. e) Birey 3 ile birlikte gömülen fildişi iğne.

Mamut omuz kemiğinden yapılmış kapak, kalıntıları çok iyi durumda bırakarak korumuştu. Yapılan DNA analizi, iki bebeğin (her ikisi de erkek) de yeni doğmuş tek yumurta ikizi olduklarını gösterdi. İlki doğumdan kısa bir süre sonra, ikincisi ise yaklaşık 50 gün sonra ölmüştü.

Ölümler arasındaki süre, mezar alanının ikinci bebek öldüğünde tekrar kullanıma açıldığını gösterdi. Biraz farklı mesafede gömülmüş ve kapaksız olan üçüncü bebeğin korunma durumu ise kötüydü. Ancak araştırmacılar, bu bebeğin, diğer iki bebeğin kuzeni olduğunu gösteren DNA materyalini bulabildiler. Bebeklerin ölümlerinin nedeni belirlenemedi.

Krems am Wachtberg alanındaki mezarın çıkartılması.

Mezarın kendisi oval biçimliydi ve bebekler sanki kaşık pozisyonunda gibi yerleştirilmişti – kırmızı aşı boyası ile kaplanmış bir yatağa yatırılmışlardı.

Araştırmacılar ayrıca mezarın içine dizilmiş mamut fildişinden yapılmış 53 boncuk buldular. Boncuklar herhangi bir aşınma belirtisi göstermediğinden, araştırmacılar bunların cenaze töreni için asıldığını varsaydılar. Araştırmacılar ayrıca mezarda üç delikli yumuşakça kabuğu ve bir tilkiye ait kesici diş buldu. İkizlerin kalıntıları, şimdiye kadar bulunan bilinen en eski monozigotik (tek yumurta) ikizleri temsil ediyor.


Phys. 12 Kasım 2020.

Makale: Teschler-Nicola, M., Fernandes, D., Händel, M., Einwögerer, T., Simon, U., Neugebauer-Maresch, C., … & Prohaska, T. (2020). Ancient DNA reveals monozygotic newborn twins from the Upper Palaeolithic. Communications Biology, 3(1), 1-11.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login