Avusturya’daki bir Orta Çağ kalesinde kazı yapan arkeologlar, yaklaşık 600 yıllık sütyenler ve külotlar buldu.
Yıllardır insanlar, sütyenlerin 20. yüzyıldan kalma bir icat olduğuna inandılar. Ancak 2012 yılında Avusturya’da bir kalede kazı yapan arkeologlar, yaklaşık 600 yıl öncesine ait dört sütyen keşfetti. Korsenin yerini alan buluş, kadınların iç çamaşırlarının tarihini değiştirebilir.
İlk sütyenler yaklaşık bir asır önce seri üretime geçerek korsenin hızlı düşüşünü başlatmış olsa da, hiç kimse sütyenin gerçekten ne zaman icat edildiğini kesin olarak söyleyemez. Ancak Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nden arkeologlar, sütyenin tahmini icat tarihini yüzyıllar öncesine dayandırabilecek bir şey buldular.
Arkeolog Beatrix Nutz, “Şu ana kadar 19. yüzyıldan önce açıkça görülebilen kuplu sütyenlerin varlığına işaret edecek hiçbir şey yoktu.” diyor. Ancak şimdi arkeologlar, geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanan “belirgin kesimli kuplara” sahip dört sütyeni gururla sergiliyorlar.
Sütyenler, ülkenin Doğu Tyrol bölgesindeki Lengberg Kalesi’nde 2008 yılında başlayan kapsamlı rekonstrüksiyon çalışmasının bir parçası olarak arkeolojik araştırmalar sırasında bulunan 2.700 ayrı tekstil parçasından oluşan bir koleksiyondan geliyor.
Sütyenlerin, muhtemelen kaleye 15. yüzyıldan kalma belgelenmiş bir ekleme yapıldığında oraya konmuş olan “atıklarla dolu bir tonozda” bulunduğu bildirildi. Oldukça parçalı halde bulunan iki tanesinin sütyen ve gömlek kombinasyonu olduğu, kolları olmadığı ancak ekstra destek sağlamak için altta dantel dikişler olduğu belirtiliyor.
Özenle dekore edilmiş üçüncüsü, omuz askıları ve sırt askısı belirtileri göz önüne alındığında daha çok modern sütyenlere benziyor. Dördüncüsü, dikey olarak birbirine dikilmiş iki parça ketenden yapılmış kuplarıyla modern sütyenlere en çok benzeyeni.
Nutz, kuplu sütyenlerin varlığını doğrulayan Orta Çağ yazılı kaynakları bulmanın zor olduğunu belirtiyor. Bazı kaynaklar sadece göğüs için çantalardan veya çantalı gömleklerden bahsederken, bazıları da büyük göğüsleri bağlamak için göğüs bantlarından söz ediyor.
Nutz, “Başlangıçta biz bile buna inanmadık. Böyle bir şeyin Orta Çağ’da zaten giyiliyor olmasını imkansız olarak görüyorduk.” diyor.
Önceki inanış, kuplu sütyenlerin yaklaşık 100 yıl önce kullanılmaya başlandığı ve Orta Çağ’da kadınların ketenden yapılmış iç çamaşırları giydiği yönündeydi. Ancak kumaş örnekleri üzerinde yapılan radyokarbon tarihlemesi, giysi parçalarının 1440 ile 1485 yılları arasında giyildiğini doğruladı.
Aynı tonozda bulunan diğer buluntular arasında pilili yakalı keten gömlekler, tamamen korunmuş bir çift keten külot ve bir erkek pantolonun kasık bölgesi için kullanılan bir kumaş parçası yer alıyor.
The Spiegel. 19 Temmuz 2012.
You must be logged in to post a comment Login