Bilinen En Eski Bira Fabrikası Mısır’da Ortaya Çıkarıldı

Arkeologlar, eski Mısır’ın en önemli arkeolojik alanlarından birinde bilinen en eski bira fabrikasına ait kalıntıları ortaya çıkardılar.

Arkeologlar, her biri 20 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğinde sekiz büyük birim buldu. C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Eski Eserler Yüksek Konseyi genel sekreteri Mostafa Waziri, “bira fabrikasının”, Kahire’nin 450 km’den fazla güneyinde Nil Nehri’nin batısındaki çölde bulunan eski bir mezarlık olan Abydos’ta bulunduğunu söylüyor.

Waziri, fabrikanın ilk hanedan döneminin (MÖ 3150 – 2613) başında, eski Mısır’ı birleştirmesiyle tanınan Kral Narmer bölgesine dayandığını söylüyor.

(Mezopotamya’da Biraya Dair Doğrudan Kanıtlar Bulundu)

Arkeologlar, her biri 20 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğinde sekiz büyük birim buldu. Her birim, bira üretmek için tahıl ve su karışımını ısıtmakta kullanılan iki sıra halinde yaklaşık 40 çömlek kabı içeriyor.

Ortak çalışmaya, New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nden Matthew Adams ve Princeton Üniversitesi’nde eski Mısır sanat tarihi ve arkeolojisi yardımcı doçenti olan Deborah Vischak başkanlık etti.

Adams, arkeologların eski Mısırlıların kurban törenlerinde bira kullandığını gösteren kanıtlar bulduklarından, fabrikanın bu bölgede birayla kraliyet ritüelleri sağlamak için inşa edildiğini söylüyor.

Uzmanlar, fabrikanın, kraliyet ritüellerini bira ile sağlamak için bölgeye inşa edildiğini söyledi. C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Eski eserler bakanlığı, fabrikanın varlığından 1900’lerin başında ilk kez İngiliz arkeologların bahsettiğini, ancak yerini belirleyemediklerini belirtiyor.

Antik Mısır’ın en eski zamanlarından kalma geniş mezarlıklara ve tapınaklara ev sahipliği yapan Abydos, eski Mısır’ın yeraltı tanrısı ve öbür dünyada ruhları yargılamaktan sorumlu tanrı Osiris’i onurlandıran anıtlarla biliniyordu.

Nekropol, tarih öncesi çağlardan Roma dönemlerine kadar erken Mısır tarihinin her döneminde kullanılmıştı.


The Guardian. 13 Şubat 2021.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login