Beykoz’da Sayılamayacak Kadar Tarihi Eser Ele Geçirildi

Yanlış görmüyorsunuz. Fotoğrafta gördüğünüz her şey tarihi eser. Üstelik burası bir müze değil, Beykoz’da bir iş yerinin bahçesi.

İş yerine ait bahçenin havadan görünümü. Her yer pişmiş toprak kaplarla dolu.

İstanbul, Beykoz’da düzenlenen tarihi eser operasyonunda, gözlerinize inanamayacağınız kadar tarihi eser ele geçirildi. Yetkililer, eserlerin incelenmesi için üç müzeden dokuz kişilik bir ekip kurdu fakat yığın halindeki eserlerin incelenmesi için görevlendirilen uzmanların sayısı az geldi.

Beykoz’da farklı noktalara düzenlenen operasyonda, yetkililerin “10 tır dolusu kadar” olarak belirtiği sayıda tarihi eser ele geçirildi. Operasyon yapılan iş yeri sahibinin 30 yılda 10 müze açacak kadar eser topladığı belirtildi.

(İlgili: 2021 Türkiye’sinden 7 Talihsiz Arkeoloji Olayı)

Beykoz’da peyzaj işi yapan bir iş yerinde Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait oldukları düşünülen çok sayıda tarihi eser bulunduğu ihbarı alındı. İş yeri sahibinin söz konusu eserleri replika olarak tanıttığı ve hem yurt içinde, hem de yurt dışında sattıkları ortaya çıktı.

Hava fotoğrafında gördükleriniz, buz dağının sadece görünen kısmı.

İhbar üzerine polis, şüphelileri fiziki ve teknik takibe aldı ve aylar süren takibin ardından operasyon düzenledi. Üç depo ve bir bahçeye yapılan operasyonda on tırı dolduracak kadar tarihi eser ele geçirildi.

Sayısız pitos ve amforalardan oluşan binlerce tarihi eserin büyük bir kısmının denizden çıkarıldığı, bir kısmının ise Anadolu’nun farklı yerlerinden getirildiğini belirlendi. Bulunan eserler o kadar fazlaydı ki, hepsinin incelenebilmesi için İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü, Türk İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü ve Askeri Müzesi Müdürlüğü’nden dokuz kişilik özel bir ekip oluşturuldu.

Şüphelinin yaklaşık 30 yıldır tarihi eserleri topladığı ortaya çıktı.

İş yerine ait depolar da tarihi eserler ile dolup taşıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şu şekilde:

1- 63 adet Bizans dönemine ait pişmiş toprak küp (pithos), bir adet bazalt sütun parçası, 1 adet Roma
dönemine ait pişmis toprak kap, 1 adet mermer sütun parçası ve 1 adet mermer yarı işli Bizans
dönemine ait sütun baslığı, 1 adet Bizans dönemine ait mermer sütun kaidesi tespit edilmiştir.

2- Bizans dönemine ait bu eserlerden başka, sayıları binleri bulan pişmiş topraktan mamul objeler
(kâse, testi, vazo vb.), şamdan, kandil, lenger, döven, havan, musluk, trabzan başlıkları, kapı
tokmakları, sütun altlığı ve başlığı gibi mimari parçalar, pitoslar, tavan göbekleri, kapı ve pencere
kanatları, niş dolapları, ahşap sandıklar, mezar taşı parçaları, kurna, kale tüfeği, cam malzemeden
objeler ile farklı nitelikte çok sayıda etnografik eser tespit edilmiştir.

Uzmanlarımızın inceleme ve tespit çalismaları devam etmektedir. Eser sayısının çokluğu, yığınlar hâlinde olması ve fiziksel koşulların uygun olmamasına rağmen inceleme ve tespitlerin hızlandırılması için uzman sayısı artırılarak çalışmalara devam edilecektir.

Günlük tespitler tutanak hâline getirilerek emniyet birimlerimizle de paylaşılmaktadır. Calismalarmn sonunda bahse konu adreslerdeki tüm eser ve objeler tek tek incelenerek 2863 Sayil Yasa kapsamina giren eserler ve hususlar ile ilgili ayrintil rapor hazulanarak ilgili kurumlarla paylaşılacaktır.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login