Belçika’da İnsan Kemiklerinden Yapılmış Duvarlar Bulundu

Belçika’nın Gent kentindeki bir kilisenin altında, parçalanmış insan kafatasları ve kemiklerinden yapılmış duvarlar keşfedildi.

Keşfedilen dokuz duvar, kafataslarından ve büyük ölçüde uzun kemiklerden yapılmış. C: Ruben Willaert

Kazı sonunda arkeologlar, çoğunlukla yetişkin uyluk ve kaval kemikleri ile inşa edilmiş dokuz duvar ortaya çıkardılar. Katedralde yeni bir ziyaretçi merkezi için yapılan kazı sırasında duvarları bulan ekipten Ruben Willaert’a göre, orta bölgeler birçoğu parçalanmış kafataslarıyla doluydu.

Kazı projesi lideri arkeolog Janiek De Gryse, bu korkunç yapıların, muhtemelen yüzlerce yıl önce eski bir mezarlığı yeni bedenlere yer açmak ya da kilisenin yenilenmesi için temizleyen insanların çalışması olduğunu söylüyor.

(İnsan Kemiklerinin Toplu Olarak Saklandığı 8 Muhteşem Yapı)

Gryse, “Bir kilise mezarlığı temizlenirken iskeletler fırlatıp atılamaz. İnançlıların bedenlerin yeniden dirilişine inandıkları düşünüldüğünde, kemikler en önemli kısım olarak kabul edilirdi.” diyor.

De Gryse’a göre, insan kalıntılarını korumak o kadar önemliydi ki, bazen taş evler şehir mezarlıklarının duvarlarına bir ‘ossa’ olarak adlandırılan yerdeki kafatasları ve uzun kemikleri yerleştirmek için inşa ediliyordu.

Kemik duvarlar, daha önce Aziz John Kilisesi veya Aziz Jan olarak bilinen Saint Bavo Katedrali’nin kuzey tarafında keşfedildi. Kemiklerin radyokarbon tarihlemesi, 15. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendiğini gösteriyor. Ancak duvarlar muhtemelen daha sonra, 17. veya 18. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olmalıydı.

Omurlardan, kaburgalardan, ellerden ve ayaklardan daha küçük kemikler duvarda kullanılmamıştı. C: Ruben Willaert

Tarihsel belgeler de bu tarihleri destekliyor. Bir kaynak, kilise mezarlığının 16. yüzyılın ilk yarısında ve mezarlığın yeni bedenler almayı bıraktığı 1784’ten sonra temizlendiğini belirtiyor.

Tarih ne olursa olsun, bu duvarlar türünün tek örneği olma özelliğini taşıyor.

De Gryse, “Belçika’da bunu karşılaştırabileceğimiz herhangi bir örnek yok. Tarihi mezarlıkların çoğu büyük çukurlardan veya insan kemikleriyle dolu katmanlardan oluşur. Duvarlar gibi insan kemikleri ile kasıtlı olarak inşa edilmiş yapılar hiç görmemiştik.” diyor.

Duvarları kimler yaptıysa acele etmiş olmalıydı, çünkü omurlar, kaburgalar, eller veya ayaklardan kemikler gibi küçük veya kırılgan kemikleri toplamak için uğraşmamışlar. İlginçtir ki, arkeologlar kol kemikleri de bulamadılar.

De Gryse, “Duvarlar sadece alt uzuv kemiklerinden oluşuyor. Şu anda hangi fikrin buna neden olduğunu hâlâ inceliyoruz. Bu sadece pratik bir şey miydi (kemikleri sıkı bir şekilde yığmak) yoksa burada dini / manevi bir boyut mu vardı?” diyor.

Hem yetişkin erkeklerden hem de kadınlardan kemikler olsa da, çocukların kemiklerinin duvarlarda yer almadığı görülüyor, bu da çocukların sıklıkla hastalıktan öldüğü zaman diliminden bilinen ortalama yaşam süresiyle örtüşmüyor.

Ruben Willaert’ın açıklamasına göre, çocuk kemikleri küçük ve kırılgan olduğu için toplanmamış olabilir.


Live Science. 20 Şubat 2020.

İÜ Klasik Arkeoloji mezunu, MSGSU Arkeoloji Yüksek Lisans öğrencisi.

You must be logged in to post a comment Login