Baraj suları altında kalacak olan Gaziantep’teki Yenice Höyük’te Erken ve Orta Tunç Çağı, Geç Demir Çağı, Hellenistik, Roma ve Orta Çağ dönemlerine ait izlere rastlandı.
Gaziantep Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç, Gaziantep İli Oğuzeli ilçesi Doğanpınar Köyünde 2013 yılında yapımına başlanan Doğanpınar Barajının suları altıda kalacak olan Yenice Höyük’te, 19 Temmuz 2015 tarihinde başlayan kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Ergeç, çalışmalarda şimdiye kadar Erken ve Orta Tunç çağları, Geç Demir Çağı, Hellenistik, Roma ve Orta Çağ dönemi kültürlerine ait izlere rastlandığını söyledi. Sacır Suyu üzerinde yer alan arkeolojik alanlarda sürdürülen ve nadir rastlanan bir çalışma olduğunu vurgulayan Ergeç, kazı çalışmalarının dört farklı alandaki açmalarda sürdüğünü belirtti ve belgeleme çalışmalarının kış arası verilmeden yeni kazı sezonuna kadar sürdürüleceğini söyledi.
Yenice Höyük’teki kazı çalışmalarının, Doğanpınar Barajı’nın sularının doldurduğu zamana kadar sürdürülmesi planlanıyor. Çalışmalar sona erdiğinde ise Gaziantep’in Sacır Suyu boyundaki en erken yerleşimleri hakkında önemli bilgilere ulaşılması bekleniyor.
Geçtiğimiz Eylül ayında kazı sorumlusu Abdülkadir Fıstıkçı şu açıklamalarda bulunmuştu:
“Burası, coğrafi konum olarak Tilbaşar Höyük ile Karkamış höyükleri arasında bir nokta. Burası iki büyük höyük arasında durak noktası mı, yoksa bölgedeki tarım arazilerini kontrol eden köyvari bir yerleşim mi ya da küçük bir krallık mı, onu araştırıyoruz. 2013 yılında küçük iki kazı çalışması vardı ve o dönemki çalışmalarda orta tunç çağına ait yaklaşık 3 bin 500 yıllık seramik parçaları bulunmuştu. Şimdi çalışmalar yeniden başladı. Çalışmalarımız henüz çok yeni ancak, önceki bulduğumuz kalıntılardan daha eski döneme ait kalıntılar bulduk. Yaklaşık 4 bin 500 yıllık erken tunç çağına ait kalıntılar bulundu. Yani biraz daha geriye gitmiş olduk. Kazılar sırasında Erken Tunç dönemine ait bulunan seramik kap parçalarından, bölgede yaşayanların tarımla uğraştıklarını ve ürünlerini saklamak için seramik kaplar kullandıklarını tahmin ediyoruz. Kazıların devamında ise Roma dönemine ait bir tabaka açığa çıktı.”
Megafauna Gizemi: Avustralya’nın 40.000 Yıllık Faili Meçhul Davası
Antik Yunan ve Roma’dan Bu Yana Yaz Tatilleri Hiç Değişti mi?
Norveç’te Orta Çağ’a Ait Gamalı Haç Süslemeli Ağırşak Bulundu
Sutton Hoo’daki Mezarlar, Bizans için Savaşan Kişilere Ait Olabilir
Tarih Öncesinde Sanat ve Şamanizm: Neyir Kolankaya Röportajı
You must be logged in to post a comment Login