Babil, Dünya Mirası Listesi’ne Girdi

UNESCO’nun Dünya Mirası Komitesi, Irak’taki dev Mezopotamya metropolü Babil’i Dünya Mirası Alanı olarak kaydetti.

Babil Aslanı. C: AFP

Irak, 1983’ten bu yana bu arkeolojik alanın UNESCO tarafından tanınması için çalışıyordu. Bu 10 kilometrekarelik devasa arkeolojik alanın bugüne kadar sadece %18’i kazılabildi.

Irak’ın Fırat Nehri’nin tepesinde, Bağdat’ın yaklaşık 100 kilometre güneyinde bulunan şehir, 4000 yıldan daha eski olan Babil İmparatorluğu’nun merkezi konumundaydı.

(Osmanlı’da Kültürel Mirasın Korunması)

Oylamadan önce Irak’ın UNESCO Dünya Mirası Komitesi temsilcisi, “Babil olmayan Dünya Mirası Listesi nedir? En eski bölümler olmadan insanlık tarihini nasıl anlatılabilir?” dedi.

Komite, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Babil’i ve Brezilya ve Burkina Faso da dahil olmak üzere Dünya Miras Listesi için 34 başka siteyi değerlendirmek üzere bir araya geldi.

Başarılı oylamanın ardından Irak heyeti el sıkıştı ve bütün delegeleri “medeniyetin beşiği Babil’i ziyaret etmeye” davet etti.

Irak’ın başkenti Bağdat’ın güneyinde yer alan Babil arkeolojik alanındaki İştar Kapısı. C: AFP

Babil, uluslararası alanda asma bahçeleri, Babil Kulesi ve İştar Kapısı ile bilinen, surlarla çevrili kerpiç tapınaklar ve kuleler şehri olarak gelişmişti.

Buradaki kazılar, 1800’lerin başında başlamış ve İştar Kapısı’nın Avrupa’daki müzelerde kalan bölümleri de dahil olmak üzere yurtdışına eserler gönderilmişti.

Basra Antik Dairesi Başkanlığı’na başkanlık eden ve Babil’in listeleye girmesi için çaba harcayan Qahtan al-Abeed, “Babil, antik tarihin en kalabalık şehridir.” diyor.

“Babilliler yazı, yönetim ve bilim medeniyetiydi. Babylon’u Dünya Mirası Listesi’ne sokmak, sitenin araştırma ve gelişmesini teşvik edecek ve turistler için ücretsiz tanıtım olacaktır.”

Babil, çoğu IŞİD tarafından ya da eser kaçakçıları tarafından tahrip edilen Irak’taki 7.000 arkeolojik alandan biri.

2003 yılındaki ABD işgalinden sonra Irak’taki bazı eski eserler de yağmalandı ve British Museum’un verdiği bir rapora göre işgal, antik kentin kalıntılarında geniş çapta zarara neden oldu.

Irak’taki diğer yerler, kuzey Irak’taki Erbil Kalesi ve güney Mezopotamya bataklıkları da dahil olmak üzere UNESCO tarafından dünya mirası listesine kaydedildi.

Onlarca yıl süren arka arkaya çatışmaların ardından ülke, 2017 yılında IŞİD’e karşı zafer kazandığını ilan etti ve şimdi göreceli olarak sakin bir dönem geçiriyor.

Irak bu dönemlerden sonra hem uluslararası yatırımcıları, hem de turistleri çekmek için çok çabaladı ve UNESCO’nun listesinin her ikisini de yapabileceğini umuyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login