Babil Dünya Haritası: Antik Dünyanın Bilinen En Eski Haritası

Bu kil tablet üzerindeki 2.600 ila 2.900 yıllık harita, Babillilerin binlerce yıl önce dünyayı nasıl gördüğüne dair nadir bir bakış sunuyor.

Harita, Babillilerin binlerce yıl önce dünyayı nasıl algıladıklarını tasvir ediyor.

Yaklaşık olarak MÖ 6. yüzyıl civarına tarihlenen ve günümüz Irak sınırları içindeki antik Babil şehri Abu Habba’da (Sippar) bulunan bu tablet, bilinen en eski dünya haritası olma özelliğini taşıyor.

Söz konusu tablet, Babillilerin binlerce yıl önce dünyayı nasıl algıladıklarını gözler önüne seren detaylarla dolu. Örneğin, antik dünya tek bir disk olarak gösterilmiş ve “Acı Nehir” adı verilen bir su halkası ile çevrelenmiş. Dünyanın merkezinde ise Fırat Nehri ve antik Mezopotamya’nın kalbi olan Babil şehri yer alıyor. Tablet üzerinde yer alan bölgelerin adları, eski bir yazı biçimi olan çivi yazısı ile harita üzerinde belirtilmiş.

İlginç bir şekilde, haritacılar biraz yaratıcı özgürlük kullanmış olabilirler. Örneğin, “Babil”, harita üzerinde sadece Fırat Nehri’nin bir tarafında işaretlenmiş, oysa şehir, tarihinin büyük bir kısmında nehrin her iki yakasında da yer alıyordu.

(İlgili: Bilinen En Eski Dünya Haritası Bize Ne Anlatıyor?)

Haritanın üst kısmında ise Babil’in baş tanrısı Marduk tarafından dünyanın yaratılışını anlatan bir metin yer alıyor. Bu açıklamada, dağ keçisi, aslan, leopar, sırtlan ve kurt gibi bir düzineden fazla hayvanın yanı sıra, efsanevi bir tufandan kurtulan kral Utnapiştim gibi önemli hükümdarlar da isimlendiriliyor.

Haritanın arka yüzünde ise, “nagu” olarak bilinen sekiz dış bölgenin kısa açıklamalarını içeren daha fazla metin bulunuyor.

Tablet, 12,2 cm yüksekliğinde ve 8,2 cm genişliğinde, günümüzde British Museum’un kalıcı koleksiyonunun bir parçası.

Bu antik dünya haritası, sadece Babillilerin dünyayı nasıl gördüğüne dair değerli bir bakış açısı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda o dönemin coğrafi ve mitolojik anlayışlarına da ışık tutuyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login