Azerbaycan’daki Berde şehrinden yaklaşık 5 km uzakta olan Şortepe anıtında devam eden arkeolojik çalışmalar kapsamında yeni keşifler yapılıyor
APA’da yayınlanan habere göre, Berde Arkeolojik Kazıları sırasında MÖ 7. yüzyıla kadar tarihlenen çeşitli buluntular açığa çıkarıldı.
Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nden kazı başkanı Prof Arif Mammadov, 4 metre genişliğinde duvarlar keşfettiklerini söyledi.
Mammadov, Şortepe’de daha önce yürütülen kazıların sonucuna bakılırsa, Berde’nin MÖ 1. binyılın ortasında oldukça gelişmiş bir bölge olduğunu söyledi. Mammadov, tarım ve hayvancılıktan öneminin azalıp, zanaatkarlığın başlamasıyla Berde şehrinin ortaya çıktığını belirtti.
Arif Mammadov “Bu sürecin MÖ 2. binyılın ortalarında başladığı düşünülürse, şehrin en azından 3,000 yıllık olduğu anlaşılıyor. Kazılar sırasında şehrin tarihini 3 farklı tabakada inceleyebildik. En üst tabaka 9-10. yüzyıllara, ikinci tabaka 2-8. yüzyıllara, ve en alttaki tabaka da MÖ 7. yüzyıldan MS 3. yüzyıla tarihleniyor.” dedi.
Kazılarda elde edilen bulgulara göre, Berde, Bronz Çağı yaşam alanlarının gelişmesi sonucunda, Demir Çağı’nın başlarında bir şehir olarak ortaya çıktı. Antik ve İlk Ortaçağ dönemlerinde ise Berde bir ticaret, sanat ve kültür merkezi oldu, ve gelişiminin zirvesine ulaştı.
Berde İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü İlyas Hacıyev AZpress’e yaptığı açıklamada “Bu yeni arkeolojik bulgular sadece bu bölgenin değil, tüm Azerbaycan’ın tarihinin öğrenilmesi için oldukça önemlidir. Kazılar sırasında ortaya çıkan buluntular Berde Tarih ve Etnografya Müzesi’nde sergilenecek. Bu hem öğrencilerin öğrenmesi açısından, hem de şehrimize gelen misafirlerin Berde’nin tarihi ile tanışması açısından büyük öneme sahiptir” dedi.
APA, AZpress
You must be logged in to post a comment Login