Aydın’daki, Tralleis Antik Kenti’nde bir mezar odasında 2.000 yıllık mask bulundu. Mezardan çıkarılan maskın ölü hediyesi olarak konulduğu düşünülüyor.
Efeler ilçesindeki Tralleis’in 3. derece arkeolojik sit alanında, Aydın Müzesi’nce koruma amaçlı imar planı doğrultusunda başlatılan ve inşaat ruhsatı için yapılan sondaj çalışmasının ilk gününde 2.000 yıllık mezar odası bulundu. Mezar odasından içinde yatan kişinin gündelik hayatına dair ipuçları verebilecek birçok ölü hediyesi çıktı.
Mezar odasından çıkan kandil, gözyaşı şişeleri gibi ölü hediyeleri arasında ise en dikkat çekeni mask oldu. Pişmiş topraktan kalıp yöntemi ile yapılan mask 20 santimetre uzunluğunda. Uzmanlar ölen kişinin tiyatrocu olabileceğini düşünüyor.
Geç Hellenistik Erken Roma Dönemine tarihlendirilen eserlerin temizlik ve konservasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra müze koleksiyonlarına dahil edilecek. Mezarın bulunduğu alanla ilgili kararı ise kültür varlıklarını koruma kurulunun verecek.
Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, AA’ya yaptığı açıklamada, kentin insanlık tarihi boyunca yerleşim merkezi olduğunu, bundan dolayı birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını belirtti.
Aktakka: “Dikdörtgen planlı, devşirme taşlardan yapılmış tonoz örtülü mezar içerisinde 3 sanduka tespit ettik. Rastladığımız kemikler deforme olmuş, erimiş durumdaydı. Ölü hediyelerine ait oldukça geniş kapsamlı buluntu grubu elde ettik. 37 envanterlik nitelikte sağlam eser ele geçti. Kremasyon kapları, gözyaşı şişeleri, kandiller… En nadide eserlerden birisi pişmiş toprak mask. Mask bize mezarda yatanlar hakkında bilgi veriyor. Sanatla, tiyatroyla ilintili bir kişinin burada yattığını düşünebiliriz. Belki meslek olarak onu yapıyor. Şimdiye kadar Aydın’daki kazılarda mask ya da benzeri buluntuya rastlanılmamıştı.”
AA
You must be logged in to post a comment Login