Aydın’ın tarih öncesi çağlarını yansıtan ve Kalkolitik çağa tarihlenen Deştepe (Dedekuyusu) Höyüğü imara açıldı.
Yaklaşık 10 yıl önce çevresindeki zeytin ağaçlarının kesilerek villaların yapılmaya başlandığı Dedekuyusu Höyüğü tekrar tehlike altında. Cumhuriyet’in haberine göre, Deştepe Höyüğü şimdi de Amerikan Kültür Koleji’nin yapılanmasına açıldı. Daha önce de höyüğün tam tepesine yüksek gerilim hattının için direk dikilmişti.
İzmir 2. Koruma Kurulu, 1995’te kent merkezine 1.5 kilometre uzaktaki bu höyüğü 1. derece arkeolojik sit alanı ilan etmişti. Ancak sonraki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un Aydın’da yeni kurduğu koruma kurulunun bir kararı ile 3. derece sit alanına çevrilmişti. Bu değişiklik üzerine Aydın Belediyesi de yöreyi iskâna açmış ve höyük çevresinde lüks villalar inşa edilmişti.
İlk olarak İngiliz Arkeolog James Mellaart tarafından saptanan Deştepe (Dedekuyusu) Höyüğünde, daha sonra R.T. Marchese, Engin Akdeniz ve Sevinç Günel tarafından yüzey araştırmaları yapıldı.
Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Sevinç Günel, höyükte yaptığı yüzey araştırması sonucu, burada bulunan seramiklerin Kalkolitik Çağ ve Erken Tunç Çağına ait olduğunu belirtmişti.
Günel yayımladığı makalede Dedekuyusu Höyüğü’nün önemini şu sözlerle vurgulamıştı:
“Dedekuyusu Höyüğü, bir taraftan doğu yönünde Batı Anadolu’nun iç kesimleri, diğer taraftan da batı doğrultusunda Ege dünyasıyla bağlantılarını kurabilecek konumuyla dikkati çekmektedir. Dedekuyusu Höyüğünde yüzey araştırmaları kapsamındaki ilk değerlendirmeler, höyüğün Kalkolitik Çağ’dan itibaren yerleşim gördüğünü ve bu süreci M.Ö. 3. binden M.Ö. 2. bine değin devam ettirdiğini göstermektedir. En erken buluntu grubunun Geç Kalkolitik Çağa tarihlenmesi, bulunduğu bölgede tarihöncesi dönemlerin varlığını göstermesi açısından hiç şüphesiz son derece önem taşımaktadır.”
You must be logged in to post a comment Login