Camiye çevrilmesinden sonra ardı ardına tahribat haberleri gelen Ayasofya’da duvar sıvalarının sökülmemesi için şerit çekildi.
Nisan ayında Doğu Roma kaynaklarında, Nuh’un Gemisi’nin tahtalarından yapıldığı söylenen Ayasofya’nın İmparator Kapısı, kimliği belirsiz kişilerce parçalanmıştı. Hatta ahşap kapının bazı kişilerce kutsal sayılarak yendiği iddia edilmişti.
(İlgili: Ayasofya Hakkında Bilmeniz Gereken 30 Bilgi)
Olayın gündem olmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü, yaptığı açıklamada, Ayasofya’nın İmparator Kapısı’ndaki hasara dair “Ufak bir dokunma ile tahribat oluşmuş… Takdir edersiniz ki çok kalabalık.” demişti.
Mayıs ayının başlarında ise Ayasofya’nın tarihi su haznesinin kapağının kırıldığı ortaya çıktı. Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, olayı sosyal medya hesabından duyurarak tarihi su haznesinin kapağının kırıldığını ve insanların ayakkabılarını içine koyduğunu belirtti. Olayın gündem olmasından sonra yapılan resmi açıklamada özetle “Parça orijinal değildi ve görüntü eski.” denildi.
Son olarak ise Ayasofya’da duvar sıvalarının torbalara doldurularak götürüldüğü iddia edildi. Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta, iki kişinin elleriyle duvarlardan sıvaları sıyırarak bir torbaya doldurdukları görüldü.
Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Ayasofya’da yaşanan tahribatlar hakkında şu açıklamaları yapmıştı:
“Ayasofya,arkeolojik park dediğimiz Sultanahmet bölgesi, Süleymaniye, Zeyrek ve surlar, Dünya Miras Listesi’ndeki en önemli değerlerimiz. Biz bu yapıların korunmasından sorumluyuz. Ayasofya’da yeterli kontrol ve güvenlik önlemleri yok mu? Ayasofya’ya belirli sayıda ziyaretçinin kontrollü alınması ve tarihi yapının korunmasına yönelik önlemlerin artırılması gerekiyor. İç avlu kısmının etrafı bant çekilerek bir kare şeklinde ibadet alanı olarak belirlenen kısım dışındaki yerlere ziyaretçi alınmamalı. Ayasofya’nın müze olarak kalması bu nedenle de çok önemliydi. Denetimsizlik ve özensizlik olduğu, vatandaşların da maalesef hoyratça davranış sergilediği anlaşılıyor.”
You must be logged in to post a comment Login