Avustralyalı Aborjin erkeklerinin tüm Y kromozomu dizilimi ilk kez tamamlandı. Current Biology isimli dergide yayınlanan çalışmaya göre bu dizilim, Aborjinlerin yerel genetik tarihinin kıtaya 50.000 yıl önce gelen ilk yerleşimcilere dayandığını ortaya koydu.
Yeni çalışma, daha önce ortaya atılmış olan Hindistan’dan Avustralya’ya günümüzden 4-5 bin yıl önce büyük bir göç yaşandığına dair teorilere karşı çıkıyor. Bu yeni DNA dizilimi çalışması, sadece babadan oğula geçen Y kromozomuna odaklandı ve prehistorik dönemde böyle bir göçün yaşandığına dair herhangi bir kanıt bulamadı. Buna karşılık, sonuçlar Avustralya’da uzun süreli bağımsız bir genetik tarihin olduğunu gösterdi.
Antik Sahul Kıtası
Modern insanlar Avustralya’ya 50 bin yıl önce yerleşerek günümüz Avustralyalı Aborjinlerinin atalarını oluşturdular. Bunlar, Afrika dışına yerleşen ilk insanlardandı. Göç sonunda günümüzde Avustralya, Tazmanya ve Yeni Gine’yi de içine alan antik kıta Sahul’a vardılar.
Beş bin yıl önce, yerel bir köpek türü olan dingolar bir şekilde Avustralya’ya geldiler. Aynı dönemde, taş alet kullanımı ve dilde de değişiklikler meydana gelmesi, Avustralyalı Aborjin nüfusunda bunlarla bağlantılı genetik değişiklikler de yaşanıp yaşanmadığına dair soru işaretleri uyandırdı. Daha önce yayınlanmış en az iki çalışma, bu değişikliklerin Aborjinlerle Hintli nüfusunun yaklaşık 5 bin yıl önce karışmasıyla aynı zamana rastladığını öne sürmüştü. Bu çalışmalardan biri yine Y kromozomundan yola çıkarak yapılmıştı.
Makalenin baş yazarı olan Anders Bergstrom şöyle dedi: “Atalarını araştırmak için gönüllü olan 13 erkekten aldığımız Y kromozom DNA’sının dizilimini yapabilmek için Avustralya Aborjin topluluklarıyla yan yana çalıştık. Veriler, Avustralya Aborjinlerinin Y kromozomlarının Hintlilerden çok farklı olduğunu ortaya koydu. Sonuçlar, eski Y kromozomu çalışmalarının aksini ispat ederek Hindistan’dan prehistorik dönemde bir göç yaşandığına dair kanıt olmadığını gösteriyor. Bunun yerine, sonuçlar, insanların dünyanın bu kısmına ne zaman geldiğine dair arkeolojik kayıtlarla tutarlılık gösteriyor.”
Çalışmada yer alan Melbourne La Trobe Üniversitesi’nden Dr. John Mitchell, şunları açıkladı: “Açıkça görülüyor ki Aborjin topluluğu genetik atalarını araştırma konusunda çok ilgili; onlar olmasaydı bu çalışma yapılamazdı. İlk yaptığımız şey, bilimsel makalenin yayınlanmasından önce sonuçlarını onlara göstermekti. Genom dizilimindeki bu ortak çalışma, çalışmaya başlamadan önce Aborjin topluluklarıyla yıllarca bağlantı kurmamız ile mümkün oldu.”
Daha Fazla Çalışma Yapılması Gerekiyor
Dingoların Avustralya’ya nasıl vardığı ya da neden denizci Polinezyalılar gibi başka insanların kıtaya yerleşmediği gibi soruları cevaplayabilmek için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Yakın dönem öncesinde Avustralya Aborjinlerinin başka genetik faktörlere maruz kalmadığından kesinlikle emin olabilmek için Y kromozomu dışında genetik analizlerin de yapılması gerekiyor.
Aborjin topluluğuyla bağlantı kurmakla sorumlu olan Lesley Williams şöyle dedi: “Aborijin Yaşlısı ve bu projenin kültürel danışmanı olarak sonuçtan memnun kaldım, fakat atalarımızın nesiller boyunca bize öğrettiği, Düş zamanından beri burada yaşadığımız gerçeğini bilimin de doğrulamasına şaşırmadım.”
Wellcome Trust Sanger Enstitüsü’nde grup lideri olan Dr. Chris Tyler Smith, şunları ekledi: “Y kromozom DNA’sının tam dizilimini ve analizini yaparak antik insan göçlerini takip edebiliyor ve yaşayan insanları ataları hakkında bilgilendirebiliyoruz. Eski tarihimizi gün yüzüne çıkarmak için en ileri teknolojiyi kullanıyoruz. Bu eşsiz mirası biraz daha anlayabilmek için başka ortak çalışmaları da dört gözle bekliyoruz.”
Gott, Beth. “Ecology of root use by the Aborigines of southern Australia.”Archaeology in Oceania 17.1 (1982): 59-67.
You must be logged in to post a comment Login