Avrupalıların Atası 1.1 Milyon Yıl Önce Denizli’deydi

2002 yılında Denizli’de mermer ocağında bir işçi tarafından bulunduğunda çöpe atılmak üzereydi. İşçinin bulduğu kafatası parçasını şefine götürmesi ile başlayan Denizli İnsanı’nın hikayesi her geçen gün büyük yankı uyandırıyor. Yapılan araştırmalar “Denizli İnsanı”nın Anadolu’da bulunan en eski insan fosili olduğunu ve 500.000 değil, 1.1 milyon yıl yaşında olduğunu ortaya çıkardı.

Homo erectus türü olan Denizli İnsanı, ilk bulunduğundan beri 500.000 yaşında sanılıyordu. Ancak Marsilya’da yapılan paleomanyetizma ve kozmik radyasyon yöntemleri ile yaşı 1.2 milyon yıl olarak kesinleşti. İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen konferansta, Denizli İnsanı ile ilgili bilgiler paylaşıldı.

Homo erectus rekonstrüksiyonu

Denizli Adamı Çöpe Atılmak Üzereydi

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Denizli Taş Devri İnsanı” adlı konferansta, fosili ilk keşfeden Jeoloji Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Mehmet Alçiçek, fosili çöpe atılmak üzereyken bulduğunu, daha sonra incelemek için aldığını söyledi. Buluntunun yaşının kesin olarak saptanması ile dünyada büyük yankı uyandırdığını belirten Alçiçek, “Bu sonuçla beraber, Avrupalıların atalarının Anadolu’dan gittiği teorisi güçlenmiş oldu” dedi.

Denizli Taş Devri İnsanı Kemikleri

Afrika’dan Avrupa’ya Göçü Destekliyor

Konferansta ayrıca Anadolu’nun bir bir kavşak görevi gördüğü ve Afrika’dan dünyaya yayılan atalarımız için önemli bir yere sahip olduğu vurgulandı. Afrika’dan Yayılım teorisi önceden beri varolan bir teori fakat, Anadolu’da bunu destekleyecek bir insan kalıntısı henüz bulunmamıştı. Denizli Adamı’nın keşfinden sonra bölgede yapılan araştırmalar da bunu doğrular nitelikte. İnsan eli değmiş birçok taş alet milyon yıla meydan okuyarak günümüze kadar kalmış.

Homo erectus türü insanın Afrika’dan çıkışı ve dünyaya yayılımı, daha önce de Gürcistan Dmanisi’de bulunan kemiklerle gündeme gelmişti. Dmanisi  insanı 1.8 milyon yıl öncesine tarihleniyordu ve atalarımızın Afrika’dan çıkışı hakkında birçok bilgi veriyordu. Denizli Adamı’nın ise 1.1 milyon yıla tarihlenmesi ile bu göçün eksik bir halkası daha tamamlanmış oldu.

Anadolu’da Araştırmalar Yetersiz

Denizli Adamı fosilini keşfeden Prof. Dr. Mehmet Alçiçek, bölgede adımını attığı yerde taş aletler bulduğunu ve mermer ocağında bulduğu kemikler arasında en eski zürafa, gergedan, geyik gibi hayvanlara ait olduğunu söyledi. Alçiçek: “Bu insanların bu bölgelerde yaşadığı biliniyordu ama insan kalıntısı hiç bulunamıyordu. Benim bulduğum kemik gibi daha birçok kemik var ve çoğu hala çöpe gidiyor.” Dedi.

Marsilya Üniversitesi’nden Dr. Amelie Vialet ise yaptığı konuşmada, Denizli Adamı’nın genç bir birey olduğunu, bulunan kafa parçasının üç parça halinde olduğunu belirtti. Anadolu’da en erken yaşamlara dair bunu çok önemli bir bilgi sağladığını fakat Karain Mağarası ile Denizli Adamı arasında yer alan büyük tarihsel boşluğun araştırmalarla doldurulması gerektiğini vurguladı. Dr. Amelie ayrıca bu fosilin insanlk tarihi açısından da çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Konferansta Denizli’de, fosilin bulunduğu bölgede bir yüzey araştırması yapılacağının bilgisi de verildi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login