İskoçya’da 5000 Yıl Önce Tarla Fareleri Yeniyordu

Kemirgenler iştah açıcı bir yemek gibi görünmeyebilir fakat yaklaşık 5000 yıl önce Skara Brae’de yaşayan insanlar, kemirgenleri pişiriyor ve yiyordu.

Avrupa'da 5000 Yıl Önce Tarla Fareleri Yeniyordu

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, kemirgenle beslenmenin Avrupa’daki en eski örnekleri bulundu

İskoçya Ulusal Müzesi’nden araştırmanın baş yazarı Dr. Jerry Herman, Orkney’deki Skara Brae yerleşiminde kemirgen kemiklerini inceledi.

Skara Brae’deki yerleşim, 1850 yılında gerçekleşen büyük bir fırtınanın ardından keşfedilmişti. Bu köy, batı Avrupa’da keşfedilmiş en sağlam Neolitik konut yapılarının bulunduğu yer olarak kabul ediliyor.

Dr. Herman, “Skara Brae’de yaşamış insanlar ile o dönemdeki kemirgenler arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için, kemirgen kemiklerini inceliyorduk. Kemirgenler sadece köyün etrafında yaşayan canlılar mıydı yoksa yerleşim sakinlerinin başına bela haşereler miydi?”

Araştırma ekibi, yerleşim yerinde bulunan en az 1674 kemirgene ait 29553 iskelet parçasını inceledi. Royal Society Open Science’ta yayımlanan makaleye göre bu kemiklerden 8360 tanesi kemirgen dişlerine aitti.

Avrupa'da 5000 Yıl Önce Tarla Fareleri Yeniyordu

Burada yaşayan kemirgenlerin çoğu, otçul hayvanların otlatıldığı meralarda görülen bir tür olan tarla faresine aitti.

Fakat araştırmacılar, normal bir insan yerleşiminde bulunabilecek olan tarla faresinden çok daha fazla sayıda buldu. Bunun üzerine bu farelerin neden bu kadar fazla olduğu araştırılmaya başlandı.

“Tarla faresi kemiklerinin, insanların attığı çöplerle aynı yerde bulunması, bu kemiklerin insanlar tarafından buraya atıldığını gösterdi. Kemiklerden birçoğu ateşe tutulmuş gibi yanmıştı. Muhtemelen önce pişirilmiş sonra da insanlar tarafından yenmişti.”

Bir arkeolojik alanda ilk defa kemirgen kalıntıları bulunmuyor. Dr. Herman, dünyanın çeşitli yerlerinde yer alan arkeolojik alanlarda kemirgen kemikleri bulunabileceğini söylüyor.

Herman; “Kemirgenler Güney Amerika gibi dünyanın bazı yerlerinde hala yiyecek olarak tüketiliyor. Fakat bizim bulduğumuz kalıntılar, Avrupa kıtasındaki kemirgen tüketiminin en eski örneklerini sunuyor.”


Daily Mail

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login