Atatürk Barajı kıyısında balıkçılar tarafından tesadüfen milattan sonra 6. yüzyıla ait bir mozaik taban bulundu. Mozaik, Müze Müdürlüğü yetkililerince koruma altına alındı.
Adıyaman merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Dışbudak köyünde Atatürk Barajı Göleti kıyısında balıkçılar tarafından bir mozaik buludu. 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen mozaik, Müze Müdürlüğü yetkilileri tarafından koruma altına alındı.
Söz konusu mozaiğin daha geniş bir alandaki tarlanın içine kadar uzandığı tahmin ediliyor ve şu ana kadar açılan bölümünde herhangi bir figür bulunmuyor.
(Atatürk Barajı’nda Paleolitik Dönem Resimleri Bulundu)
Müze Müdürlüğünde görevli uzman personel Mustafa Çelik, Atatürk Barajı Göleti’ne balık tutmaya gelen balıkçıların kıyıda mozaik gördüğünü ve durumu kendilerine bildirdiğini söyledi.
Atatürk Barajı’nın su seviyesinin yağışlarla birlikte yükseldiğini anlatan Çelik, şöyle konuştu:
“Barajda suyun yükselmesinden dolayı dalgalar oluşuyor. Dalgalar mozaiğin üzerindeki toprak tabakayı aşındırınca, mozaik ortaya çıkmış. Ekip olarak incelemeler yaptık. Tespit edilen mozaik tescil edilecek. Yaptığımız incelemeler sonucu mozaiğin milattan sonra 6. yüzyıla ait olduğunu belirledik. Burayla ilgili rapor tuttuk. Alınan karar doğrultusunda hareket edeceğiz. Şu anda mozaiği koruma altına aldık. Tescil edildikten sonra güvenlik birimlerine de bildirilecek.”
AA
Antik Yunan’ın Kültürel Yükselişi Düşünülenden Bir Asır Önce Başladı
Karabük’te Süleyman Peygamberi Tasvir Eden Kolye Ucu Bulundu
Sefertepe’de Kafataslarıyla Dolu Bir Oda: Emre Güldoğan Röportajı
Kediler Kelime İlişkilendirmede İnsan Bebeklerinden Daha İyi
You must be logged in to post a comment Login