Assos Antik Kenti’nde 1.300 Yıllık Bebek Ayak İzi Bulundu

Çanakkale’de yer alan Assos Antik Kenti’ndeki ekmek pişirme fırını tabanında, bir bebeğe ait 1.300 yıllık ayak izleri ortaya çıktı.

Assos Antik Kenti’ndeki kazılara ilk olarak 1800’lü yıllarda başlandı. Daha sonra kazı çalışmalarına uzun bir ara verildi ve ardından 1981 yılında tekrar çalışmalar başladı.

Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, özellikle batı kapısının bulunduğu Doğu Roma (Bizans) dönemi yapılarında çalışmaları sürdürdüklerini söylüyor.

(Assos’ta Vücudu Yağdan Temizlemek için Kullanılan Aletler Bulundu)

Gymnasium yapısındaki en üst tabakada yer alan Bizans dönemi yapı katmanlarında çalışmalara devam ettiklerini belirten Arslan, havaların serinledikten sonra ören yerindeki düzenleme, onarım ve restorasyon çalışmaları yapmayı planladıklarını söylüyor.

Antik kentte bir evin kalıntılarında, ekmek pişirmek için yapıldığını tahmin ettikleri bir ocak bulduklarını belirten Arslan, “Ocağın zemininde kullanılan pişmiş toprak tuğlalar üzerinde bezemeler var. Fakat bu bezemeler dışında tahminen 1-1,5 yaşında, yeni yürümeye başlamış bir çocuğun iki adım atarak bırakmış olduğu ayak izleri var. Bunun yanında köpek ya da bir kedinin izi var.” diyor.

Verilen bilgiye göre, tuğlalar üretilirken yeni yürümeye başlayan küçük bir çocuğun, hafif kurumuş tuğlaların üzerine bastığı, sonra kucağa alınarak kaldırılmış olabileceği düşünülüyor.

Ayak izlerinin bulunduğu yapı, yaklaşık olarak 7. yüzyıla tarihleniyor.

“Eğer çocuk hepsinde yürüseydi, diğer tuğlalarda iz ya da bozulmaya neden olacaktı. Çünkü ilk bastığı ayak izi çok derin. Sonrasında aniden kaldırılmışçasına izlerin daha yüzeysel olduğunu görmekteyiz ve devam etmemiş. Adımlarından da bunun henüz yeni yürümeye başlayan çocuk olduğunu görüyoruz. Çünkü iki ayak arasındaki adımlar 5 santimetre. Çok küçük adımlarla yürüdüğünü görmekteyiz.”

Assos Antik Kenti

Günümüzde Çanakkale’nin Behramkale ilçesinde yer alan Assos antik kenti, Antik Çağda Troas olarak adlandırılan bölgenin güney ucunda, volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarında, Midilli adasının karşısında kuruldu.

MÖ 6. yüzyılda kurulan Assos antik kenti, sönmüş bir volkanik tepe üzerinde yer aldığı için, birçok yapıda işlemesi zor ama son derece dayanıklı olan andezit taşı kullanıldı. Bu kentte yapılan lahitler antik dünyada çok meşhurdu ve bedenin hızlı bir şekilde çürümesini sağladığı için “insan yiyen lahit” olarak adlandırılırlardı. Anadolu’nun birçok bölgesine Assos’tan lahit gönderilirdi.

Assos aynı zamanda filozof Aristoteles’in bir süre yaşayarak felsefe okulu kurmuş olmasıyla nedeniyle de önem taşıyor. Kentin en yüksek noktasında, şehrin koruyucu tanrıçası Athena’ya adanmış Athena Tapınağı yer alıyor. Bu tapınak aynı zamanda Anadolu’da inşa edilen ilk ve tek Dor düzenindeki tapınak olma özelliğini taşıyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login