Arkeolojik Kazılarda Alınacak Salgın Tedbirleri Açıklandı

Türkiye’deki arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmaları, Covid-19 nedeniyle önlemler alınarak 1 Haziran’da başlıyor.

2020 yılında gerçekleştirilmesi planlanan toplamda 400 kazı çalışması ve 149 yüzey araştırması bulunuyor.

Bu yıl Türk bilim heyetleri tarafından yaklaşık 120, yabancı bilim heyetleri tarafından yaklaşık 25, müze müdürlükleri başkanlığında 40 arkeolojik kazı çalışması, müze müdürlükleri başkanlığında 180 kurtarma, kamu yatırım alanlarında 30 kurtarma ile sualtında 5 kazı çalışması gerçekleştirilecek.

(Pandemiler Nasıl Biter?)

2020 yılında arkeolojik kazı çalışmaları ile birlikte, 130 tanesi Türk bilim heyetleri, 5 tanesi yabancı bilim heyetleri tarafından yürütülecek 135 yüzey araştırması ve 6 tanesi su altı araştırması ve müze denetimli 8 yüzey araştırması da gerçekleştirilecek.

Toplam bütçe 70 milyon milyon TL

2020 yılında arkeolojik kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 25 milyon TL ödenek aktarılacak, Türk Tarih Kurumu tarafından 18 milyon TL ödenek de proje destek bedeli olarak çalışmalar kapsamında kullanılacak.

İşçi giderleri ve uzman personel giderleri ile 2020 yılındaki toplam bütçe harcaması yaklaşık 70 milyon TL civarında olacak.

Kazılarda salgın tedbirleri alınacak

Sağlık Bakanlığı’nın salgın nedeniyle belirlediği tedbirleri içeren bir bilgi notu, kazı başkanlıkları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine gönderildi.

Söz konusu bilgi notunda, kazı evi, depo, laboratuvarlar ve kazı alanlarında, araştırma sezon boyunca uyulması gereken kurallar ve alınması gereken önlemlere dair bilgiler yer alıyor.

Alınması gereken tedbirler şunlar:

“Kazı Çalışmaları, Kazı Evleri, Laboratuvarları ve İstasyonlarda Koronavirüse Karşı Hatırlatmalar” başlıklı bilgi notuna göre arkeolojik araştırmalarda salgına karşı şu tedbirlerin alınması bekleniyor:

  1. Kazı alanında ve kazı evindeki yapılacak çalışmalarda çalışanlar arasında yeterli fiziki-sosyal mesafe olması.
  2. Sabah ve akşam olmak üzere en az 2 kere tüm çalışanların ateşlerinin ölçülmesi.
  3. Kazı evinde belirlenecek uygun yerlere dezenfektan üniteleri yerleştirilmesi.
  4. Arazi ve laboratuvar çalışmaları sırasında maske ve eldiven gibi koruyucu ekipman kullanılması.
  5. Kazı evlerinin (kazı depoları, laboratuvarlar, çalışma ve yaşam alanları vb.) çalışmaya başlanılmadan öncesinde ve belli aralıklarla dezenfekte edilmesi.
  6. Kazı depoları, laboratuvarlar, çalışma ve yaşam alanları vb. alanları sık sık havalandırılması.
  7. Kalabalık ekipli çalışmalardan ve çevreyle olan münasebetlerden kaçınılması veya mümkün olan en az sayıya indirilmesi.
  8. Kazı evleri, istasyonları veya laboratuvarları için görevliler dışında ziyaretçi kabul edilmemesi.
  9. Kişisel eşyaların ortak kullanılmasından kaçınılması.
  10. Kazı evlerindeki kalma, barınma yemek vb. faaliyetler için fiziki/ sosyal mesafe tedbirlerinin alınması, imkanlar dahilinde tek kullanımlık malzeme tercih edilmesi.
  11. Kazı çalışmalarında kullanılan araç ve gereçlerin dezenfekte edilmesi
  12. Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen Yeni Koronavirüs Riskine Karşı 14 Kural’a titizlikle uyulması, bu kapsamda ekip üyelerin bilgilendirilmesi amacıyla uyarı, broşür ve materyallerini uygun yerlere asılması.
  13. Covid-19 belirtileri olan veya şüpheli görünen durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna haber verilmesi, bu süreçte de gerekli izolasyonun sağlanması.
Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login