Arkeoloji ve Doğayı Birleştiren Pisidya Yürüyüş Yolu Hazırlanıyor

Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü tarafından Arkeoloji ve doğa tutkunları için yepyeni bir yürüyüş yolu Pisidya Kültürel Miras Rotası hazırlanıyor.

Pisidya yürüyüş yolu açılıyor

Trekking ve kamp yapmayı sevenler yeni ve oldukça kapsamlı bir yürüyüş yoluna daha kavuşuyor. Günümüzde Isparta, Burdur ve kuzey Antalya’nın sınırları içinde yer alan Antik Pisidya bölgesi, yürüyüşçüleri hem arkeolojik hem de doğal güzellikleriyle büyülemeye hazırlanıyor.

İlk ayağı 250 km’lik bir uzunluğa ulaşan rotanın büyük bir kısmı antik yollardan, halen kullanılan küçük patikalardan ya da orman yollarından geçiyor. Güzergahın belirlenmesinde, dağların arasından birbirine bağlanan bu antik kentlerin geçmişte kullandığı güzergahlar dikkate alınıyor. Rota, arkeolojik alanları doğal güzellikleri ile birlikte birbirlerine bağlamayı amaçlıyor.

İngiliz vakıf Headley Trust ve bireysel sponsorlar tarafından finansal olarak desteklenen proje, Aspendos antik şehrini ve Pisidya bölgesini ayrı ayrı ele almakta. Her iki projenin de temel amacı bu alanlardaki arkeolojik mirasın bölge halkına sosyo-ekonomik faydalar sağlamak amacıyla kullanılması için bir yol haritası belirlemek.

Pisidya yürüyüş yolu açılıyor

Çok Sayıda Arkeolojik Alan

Antik Pisidya bölgesinde ziyaretçilerini bekleyen çok sayıda arkeolojik alan yer alıyor. Pisidya’nın nefes kesen güzellikteki ormanları arasında gizlenmiş olan bu alanlar ziyaretçilerine masalsı bir gezi deneyimi sunuyor. Bunlardan bazıları; Sagalassos, Termessos, Pisidya Antioch, Kremna, Adada, Selge, Pednelissos, Amblada, Anabura, Tymriada, Ariassos, Pityassus, Tarbassus, Cretepolis, Panemoteichos, Kodrula (Kaynar Kale), Prostanna, Andeda, Ceraitai, Comama, Seleuceia Sidera, Pogla, Melli, Sandalion, Etenna, Sia, Gökbel, Kapılıtaş (Kapıkaya), Hyia, Colbasa, Kepez Kalesi (Kartalpınar) ve Döşeme Boğazı.

Pisidya yürüyüş yolu açılıyor

Kültürel ve Doğa Mirasın Tanıtımı Hedefleniyor

Pisidya Yürüyüş Yolu projesi, bölgenin arkeolojik, kültürel ve doğal mirasının sıradışı ziyaret rotalarını deneyimlemeye açık gezginlere tanıtılmasını hedefliyor. Bölge için sürdürülebilir bir yönetim planı uygulamaya koyarak yöre halkını bu miras hakkında bilgilendirmek ve eko-turizm türü bir modeli kullanarak ekonomik ve sosyal çıkarlar elde etmelerine destek olmayı amaçlıyor. 60 seneyi aşkın bir süredir Türkiye’de arkeoloji alanında faaliyet göstermekte olan ve özellikle bu bölge ile ilgili pek çok bilimsel yayın ve çalışma yürütmüş olan Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü için bölge içerisinde yer alan arkeolojik alanların korunması ve tanınması öncelikli olarak ele alınıyor.

Pisidya yürüyüş yolu açılıyor

Son Hazırlıklar Tamamlanıyor

Rotanın belirleme çalışmaları proje koordinatörü Dr. Işılay Gürsu, profesyonel rehber ve arkeolog Ümit Işın, harita uzmanı Dr. Michele Massa tarafından Antalya Koruma Kurulu Müdürü Melike Gül ve AİAE müdürü Dr. Lutgarde Vandeput’un katılımları ile 2015 Ekim ayında başlayarak aralıklarla bölgeyi ziyaret etmeleri ile tamamlandı.

Arkeolojiyi ve Doğayı Birleştiren Pisidya Yürüyüş Yolu Hazırlanıyor

Uzun mesafeli bir yürüyüş yolu olan “Pisidya Kültürel Miras Rotası”nda, arkeoloji ve doğa tutkunları için saha çalışmalarına devam ediliyor. Gerekli birimlerden izinlerin alınmasının ardından, rota boyunca önemli noktalarda yürüyüşçülere yol gösterecek tabelalar yerleştirilecek. Hem arkeolojik hem de doğal güzelliklerin yerlerini belirten GPS noktaları alınmış olup, internet sitesi ve mobil uygulamalar aracılığıyla ziyaretçilerle paylaşılacak. Ayrıca basılı haritalar ve bir rehber kitap da hazırlanma aşamasında.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login