Arkeologlar Meksika’daki İnşaat Alanında Maya Kenti Keşfetti

Araştırmacılar, inşaat alanında keşfettikleri Maya Puuc mimarisine sahip kentin, MS 600’den 900’e kadar iskan edildiğini tahmin ediyor.

Xiol adlı bir Maya yerleşiminin kalıntıları, Meksika’nın Mérida kenti yakınlarındaki bir inşaat alanında ortaya çıkarıldı. C: Lorenzo Hernandez/Reuters

Arkeologlar, Meksika’nın Yucatán yarımadasındaki Mérida yakınlarında yer alan bir sanayi parkı haline gelecek olan inşaat sahasında, saraylar, piramitler ve plazalarla dolu antik bir Maya şehrinin kalıntılarını ortaya çıkardılar.

Arkeologlar, Xiol adlı sitenin, güney Yucatán yarımadasında yaygın olan ancak Mérida yakınlarında nadir görülen Maya Puuc mimarisinin özelliklerine sahip olduğunu söylüyor.

(ilgili: Antik Maya Piramitlerinin İçinde Ne Gizli?)

Kentin kazılarına öncülük eden arkeologlardan Carlos Peraza, buranın MS 600’den 900’e kadar iskan edildiği tahmin ediliyor.

Peraza, “Burada 4.000’den fazla insanın yaşadığını düşünüyoruz.” diyor. “Bu büyük saraylarda yaşayan farklı sosyal sınıflardan insanlar… rahipler, yazıcılar ve küçük binalarda yaşayan sıradan insanlar da vardı.”

Araştırmacılar yakınlarda ayrıca, obsidyen ve çakmaktaşı aletler, adak ve diğer objelerle defnedilen yetişkinlerin ve çocukların mezarlarını da buldular.

Saraylar, piramitler ve plazalarla dolu antik bir Maya şehri olan Xiol’da vazolar, kaplar ve aletler keşfedildi. C: Lorenzo Hernandez/Reuters

Bölgede deniz yaşamının kalıntıları da keşfedildi, bu da şehir sakinlerinin yakındaki sahil boyunca balık tutarak tarıma dayalı diyetlerini desteklediklerini gösteriyor.

Xiol, bir sanayi parkında inşaat başladıktan sonra keşfedildi. Arazi sahiplerine göre arkeolojik kalıntılar korunacak olsa da, bu sanayi parkı yine de inşa edilecek.

Peraza, “Zamanla, bölgedeki modern kentsel yayılma arttı ve arkeolojik kalıntıların çoğu yok edildi… ama biz arkeologlar bile şaşırdık çünkü bu kadar iyi korunmuş bir yer bulmayı beklemiyorduk.” diyor.


The Guardian. 27 Mayıs 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login