Arkeologlar, yaklaşık 12.940 yıl önce kemikten yapılmış tüp şeklinde bir boncuk keşfettiler ve bu Amerika’da bilinen en eski boncuk.
Converse County’deki La Prele Mammoth bölgesinde bulunan boncuk, Amerika’da bilinen en eski boncuk olma özelliğini taşıyor.
La Prele Mammoth adlı arkeolojik alan, öldürülmüş veya kasaplık işlemlerinden geçmiş bir alt yetişkin Kolomb mamutunun kalıntılarını ve hayvanın kesildiği sırada iskan edilen ilgili bir kampı barındırıyor.
Ekip, burada bulunan kemik boncuğun kökenini belirlemek amacıyla, ZooMS olarak da bilinen kütle spektrometresi ile zooarkeoloji için kollajen çıkardı ve bu, kemiğin kimyasal bileşimi hakkında bilgi almaya olanak sağladı.
(İlgili: Endonezya Adalarındaki Boncuklar, Ortak Modayı Gösteriyor)
Araştırmacılar, boncuğun ya bir tavşanın metapodialinden (parmakları uzvun proksimal kemiklerine bağlayan kemikler) ya da proksimal falanksından (insanların ve diğer omurgalıların el ve ayak parmaklarında bulunan bir kemik) yapıldığı sonucuna vardı.
Bu bulgu, Kuzey Amerika’da özellikle yaklaşık 12.000 yıl önce öne çıkan tarihöncesi bir döneme atıfta bulunan Clovis döneminde tavşanların kullanımına ilişkin ilk güvenilir kanıtı temsil ediyor. Bu kültür, adını kendine özgü taş aletlerin keşfedildiği New Mexico’daki Clovis arkeolojik alanından alıyor.
Boncuk yaklaşık 7 milimetre uzunluğunda ve iç çapı ortalama 1,6 milimetre. Araştırma ekibi, boncuğun etoburların tüketimi ve sindirimi sonucu oluşmuş olabileceği ve insanlar tarafından yaratılmamış olabileceği ihtimalini değerlendirdi. Ancak bu bölgede etoburlar yaygın değildi ve boncuk, diğer kültürel materyallerin yoğun bir şekilde dağılmış olduğu alandan bir metre uzakta bulundu.
Ayrıca boncuğun dış kısmındaki oluklar, insanların taşlarla ya da dişlerle yaptıkları işlemlerle tutarlıydı. Bunun gibi boncuklar o dönemde insanların muhtemelen vücutlarını veya kıyafetlerini süslemek için kullanılıyordu.
University of Wyoming. 12 Şubat 2024.
Makale: Surovell, T. A., Litynski, M. L., Allaun, S. A., Buckley, M., Schoborg, T. A., Govaerts, J. A., … & Kelly, R. L. (2024). Use of hare bone for the manufacture of a Clovis bead. Scientific Reports, 14(1), 2937.
You must be logged in to post a comment Login