Arjantin’de Bilinen En Büyük Kara Hayvanı Bulundu!

Arjantin’de 98 milyon yıl sonra devasa bir dinozorun fosilleri ortaya çıktı ve bu yaratık, şimdiye kadar bilinen en büyük kara hayvanı olabilir.

C: Alejandro Otero and José Luis Carballido

İsimsiz dinozorun kalıntıları ilk olarak 2012 yılında kuzeybatı Patagonya’nın Neuquén Eyaletinde keşfedildi, ancak hala tam olarak kazılmadı.

Bununla birlikte, şimdiye kadar ortaya çıkarılan kemikler, antik devin muhtemelen bir titanozor olduğunu, muhtemelen kayıtlardaki en büyüğü olduğunu gösteriyor.

(Moğolistan’da Uçan En Büyük Dinozorlardan Biri Bulundu)

Titanozorlar, en büyük sauropodlar (uzun boyunlu, bitki yiyen dev dinozorlar) arasındaydı ve geç Jura döneminden (163.5 milyon ila 145 milyon yıl önce) Kretase döneminin sonuna (145 milyon ila 66 milyon yıl önce) kadar yaşadılar.

Dev titanozor Argentinosaurus sürüsünün bir illüstrasyonu. C: Science Photo Library

Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden çalışmaya dahil olmayan paleobiyolog Paul Barrett, “Yeni iskeletin ölçümleri göz önüne alındığında, bunun şimdiye kadar bulunmuş en büyük sauropod olmasa da en büyüklerinden biri olduğu görülüyor.” diyor.

Araştırmacıların bu dinozoru yeni bir tür olarak ilan etmeleri veya daha önce bilinen birine atamaları için yeterli kalıntı ortaya çıkarılamadı. Ancak araştırmacılar, kazı tamamlandığında onu tamamen yeni bir tür olarak sınıflandırabileceklerinden eminler.

Arjantin’deki La Plata Müzesi’nde paleontolog olan baş çalışma yazarı Alejandro Otero, “Bulgunun bulunduğu yere erişmek çok zor, bu nedenle lojistik oldukça karmaşık.” diyor. “Ancak pandemik durumdan sonra oraya geri dönmeyi umuyoruz.”

Kalıntıların kendileri yaklaşık 98 milyon yıl öncesine dayanıyor, bu da yaratığın Kretase döneminde yaşadığı anlamına geliyor.

C: Alejandro Otero and José Luis Carballido

Devler arasında başka bir dev

1993 yılında, Argentinosaurus huinculensis adlı başka bir titanozor, en büyük kara kökenli dinozor unvanını aldı, ancak daha sonra 2014 yılında daha da büyük titanozor Patagotitan mayorum, onun yerini aldı. Ancak, hangi türün en ağır dinozor olduğunu belirlemek zor – Argentinosaurus, sadece 13 fosilleşmiş kemikten biliniyor ve Patagotitan’ın ağırlığı altı bireyden oluşan bir bileşime dayanıyordu.

Şu anda araştırmacılar, humerus ve femur gibi bu tür tahminler yapmak için kullanılan uzun uzuv kemiklerinin henüz kazılmadığı göz önüne alındığında, yeni titanozorun ne kadar büyük olduğunu söyleyemiyorlar. Bununla birlikte, bulunan kemiklerin analizi – kuyruğun 24 omuru ve pelvik ve pektoral kuşağın parçaları dahil – büyük olasılıkla titanozorların en büyüğü olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, “Örnek, şimdiye kadar bulunan en büyük sauropodlardan biri olarak kabul ediliyor ve muhtemelen boyutu Patagotitan’ı aşıyor.” diyor.

Bir sanatçı tarafından yapılan Argentinosaurus huinculensis illüstrasyonu. Yeni keşfedilen titanozorla en yakın akraba türlerden biri olduğuna inanılıyor. C: Getty

Patagotitan kabaca 15 metre uzunluğundaydı ve 62 metrik ton ağırlığındaydı, bu da yaklaşık bir düzine Asya filinin ağırlığına eşit.

Otero, “Bu büyük bir dinozor, ancak gelecekteki saha araştırmalarında iskeletten çok daha fazlasını bulmayı umuyoruz, bu nedenle gerçekten ne kadar büyük olduğunu güvenle ele alma olanağımız olacak.” diyor.

Yeni keşfedilen titanozor, Dreadnoughtus ve Sarmientosaurus da dahil olmak üzere Güney Amerika’da ortaya çıkarılan birçok sauropod fosilinden sadece biri.

Bu fosiller, bu devleri çevreleyen birden fazla bilgi boşluğunu doldurmaya yardımcı oldu ve aynı zamanda nasıl bu kadar büyüdüklerine dair soruları da gündeme getirdi.

Barrett, “Bu yeni iskelet, karadaki maksimum hayvan boyutuna göre mümkün olanın en uç noktalarını zorlayan sauropodların bir başka örneğini sunuyor.” diyor.


Live Science. 21 Ocak 2021.

Makale: Otero, A., Carballido, J. L., Salgado, L., Canudo, J. I., & Garrido, A. C. (2021). Report of a giant titanosaur sauropod from the Upper Cretaceous of Neuquén Province, Argentina. Cretaceous Research, 104754.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login