Arabistan’da Binlerce Yıllık Gizemli Taş Yapılar Görüntülendi

Uydu resimleri, Suudi Arabistan’ın batısındaki Harrat Khaybar’da bulunan 400 gizemli taş yapısının ardındaki bazı soruları cevaplamaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde Google Earth yardımıyla, Suudi Arabistan’ın batısında volkanik bir alan olan Harrat Khaybar’da yaklaşık 7000 yıl öncesine kadar uzanan 400 gizemli taş yapısı keşfedildi. Bazıları yüzlerce metre uzunluktaki taş sıralar, huni, üçgen, uçurtma, yuvarlak ve bazen de geçit şeklinde.

Şimdi ise Suudi Arabistan’ın Stonehenge’i olarak da nitelendirilen taş yapıların gizemleri yavaş yavaş aralanmaya başlıyor.

(Suudi Arabistan’da Binlerce Yıllık 400 Gizemli Taş Yapı Keşfedildi)

Arabistan volkanik alanlarındaki gizemli işaretler bir süredir bilim insanlarının kafasını kurcalıyordu. Ancak nihayet, Suudi Arabistan bir uzmana bölge üzerinde uçma ve bu yapı dizilerini araştırma izni verdi.

Uydu görüntüleri şimdiden Arap yarımadasındaki bu 400 gizemli taş dizisinin yarattığı bazı soruları yanıtlamaya başladı.

Bazıları yüzlerce metre uzunluktaki taş diziler, uçurtma, huni ve üçgen gibi birçok farklı şekilde yapılmış.

Bu taş diziler aslında ilk olarak 1920’li yıllarda keşfedilmişti. Ve ne oldukları sorulduğunda, Bir Bedevi kabile üyesi sadece ‘Eski Adamların Eseri’ olarak adlandırmıştı.

Ancak bilim insanları şekillerdeki sırları açığa çıkarmaya başlamadan önce Suudi Arabistan, bu çalışmaları kısıtlayan kurallar koydu.

Ancak son yıllarda Google Earth yardıma koştu ve arkeologlara daha önce hiç keşfedilmemiş taş dizilerini de keşfedebilmeleri için olanak sağladı.

Şimdi ise hayatının çoğunu bu tür şekilleri çözmeye çalışarak geçirmiş bir arkeoloğa, ilk elden bunları inceleme izni verildi.

(Dünyanın Çeşitli Yerlerinden 8 Antik Jeoglif)

Batı Avustralya Üniversitesi’nden Profesör David Kennedy, aldığı izin sayesinde bu taş dizilerinin üstünde uçma fırsatı buldu. Bu oldukça önemliydi, zira bu taş dizileri sadece yukardan bakıldığında anlaşılabiliyor.

Kennedy, “Yer seviyesindeyken onları göremiyorsunuz, ancak birkaç yüz kilometre yukarı çıktığınızda ya da uydu görüntülerine baktığınızda muhteşem görünüyorlar.” diyor.

“Detaylar kayıp ve bazı bölgeler çeşitli nedenlerden dolayı görülmüyor. ”

“Bu taş dizileri kasvetli, yerleşmeye mümkün olmayan, su ve bitki kıtlığı olan volkanik alanlarda bulunuyor. Dolayısıyla bizim türümüz için hiç de uygun görünmüyor.”

Keşfi yapan arkeologlara göre, bu duvar benzeri yapıların (yukardan bakıldığında bir çeşit geçite benzeyen) kökeni ve amacı bilinmiyor. Aynı zamanda bu yapıların ne zamana tarihlendiği de gizemini koruyor.

(Kazakistan’daki Gizemli Jeoglifler Araştırılıyor)

Bazı dev kaya dizileri volkanik yanardağların kenarlarında uzanırken, diğerleri ise tepeler arasındaki düz zemini kaplıyor.

Bu taş dizilerinden en uzunu 500 metreden daha uzun ve üstü lavlarla kaplanmış. Bu yüzden araştırmacılar, antik volkanik patlamalardan daha önce yapıldığını düşünüyor.


The Sun. 13 Kasım 2017.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login