Aphrodisias Antik Kenti’nde Anıtsal Zeus Başı Bulundu

Aydın’da yer alan Afrodisias Antik Kenti’nde, Aphrodite Tapınağı’nın yakınlarında anıtsal bir mermer Zeus başı bulundu.

C: Kültür ve Turizm Bakanlığı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı açıklamada Afrodisias Antik Kenti’nde kolosal Zeus Başı bulunduğunu duyurdu.

Yüzyılların ardından yeniden gün yüzüne çıkan bu mermer baş, Yunan mitolojisinin en güçlü ve önemli tanrısı Zeus’un görkemini sergiliyor. Aphrodite Tapınağı’nın 50 metre batısında keşfedilen bu değerli eser, saç ve sakalındaki detaylı işçilik ile dikkat çekiyor.

(İlgili: Aphrodisias’taki Ünlü Kybele Evi’nin Gizemleri Çözülüyor)

Antik kentte mimari bir yapının parçası olarak kabartma şeklinde oyulan sakallı Zeus başı, 66 santimetre boyunda. Söz konusu eser, bölgede sürdürülen kazı çalışmaları sırasında 16 Temmuz tarihinde, Aphrodite Tapınağı’nın 50 metre batısındaki bir alanda, yüzeye oldukça yakın bir seviyede ters dönmüş halde ortaya çıkarıldı.

Mermer baş, üzerindeki katılaşmış toprak birikintilerinden kurtulması için ön temizlik ve konservasyon işlemlerinden geçirildi. Orta taneli Aphrodisas mermerinden tek bir bloktan yapılmış olan eser, MS 2. ila 3. yüzyıla tarihlendiriliyor.

C: Kültür ve Turizm Bakanlığı

Olympos tanrılarının kralını tasvir eden kolosal baş, arkasındaki profilli konsoldan yüksek kabartma olarak öne doğru uzanıyor. Saç stili, sakalı ve kral tacı olarak diademi, başın Aphrodisias’ta kent tanrıçası Aphrodite kadar önemli bir tanrı olarak tapınım gören Zeus’a ait olduğunu gösteriyor.

Saç ve sakaldaki detaylı matkap işçiliği, üst düzey bir Aphrodisias heykel atölyesine ait olduğunu gösteriyor. Güçlü ilahi imgenin sofistike bir şekilde tasvir edilmesi başa güçlü bir etki kazandırıyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login