Isparta’nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde bu yılki kazılar başladı. Kazı çalışmalarını yürüten SDÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı kazı ruhsatının 1 Haziran itibarıyla geçerli olduğunu belirterek, kentin ana caddelerini ortaya çıkardıklarını söyledi.
Prof. Dr. Özhanlı, “Kentin ana caddelerinden Cardo Maksimus’ta caddeye 2 cepheli olarak yapılar meydana çıkarıldı. 2012 yılında yapılan kazıda caddenin üst bölümünde bulunan Roma villasında, bu yıl restorasyon çalışması yapmayı planlıyoruz. Kazıda ise kentin güney caddesinde çalışmalarımız olacak.” açıklamasında bulundu.
Özhanlı, ayrıca ilçenin doğusunda bulunan Özbayat Köyü’nde tepeye kurulmuş olan Men Tapınağı’nda da kazı yapacaklarını, kazı için Bakanlıktan gerekli ruhsatları aldığını ve ilk olarak toprak yüzeyinde olan eserlerin restore edilerek yerine konulacağını söyledi.
Antiokheia Antik Kenti
Isparta’nın Yalvaç ilçesinin yaklaşık 1 kilometre Kuzeyinde ve Sultan Dağları’nın Güney yamaçları boyunca uzanan verimli bir arazide kurulan Antiokheia Antik Kenti, Pisidia bölgesinin metropolisidir. Antiokheia Antik Kenti, Apollonia gibi Büyük İskender’in ardılı olan Seleukos kolonilerinden birisidir. Seleukos soyundan Antiokheia tarafından MÖ. 281-261 yıllarında kurulan kent, ismini kurucusundan alır.
Antiokheia, yaklaşık olarak M.Ö. 25 yılında Colonia Caesarea adıyla Roma kolonisi olmuştur. Kent, pek çok Latince yazıtın da kanıtladığı gibi, yaklaşık olarak 200 yıldan fazla bu statüsünü korumuştur.
Yazıtlarda ve Tanrı Men için adanmış olan adaklarda Latince’nin, Grekçe’yle kıyaslandığında çok daha az kullanılmış olduğu görülmektedir.
gercekgundem
You must be logged in to post a comment Login