Kore tarihini kaydeden ve günümüze ulaşan en eski belgeden çıkarılan veriler, aşırı hava olayları ve savaş arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor.
Proceedings of the National Academy of Sciences’da (PNAS) yayımlanan araştırma, Kore Yarımadası’nı MÖ 18’den MS 660’a kadar yöneten üç devletin, kuraklık veya aşırı yağış gibi bir hava şoku yaşarken komşularıyla silahlı çatışmaya girme olasılığını normale kıyasla iki katından fazla olduğunu gösteriyor.
Çalışma için, Santa Fe Enstitüsü Profesörü Rajiv Sethi ve Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden ortak yazar Tackseung Jun, Samguk Sagi’de (Üç Kore Krallığının Tarihi) bulunan askeri çatışmaların ve aşırı hava olaylarının ayrıntılı kayıtlarından elde edilen verileri analiz etti.
(4.500 Yıllık İklim Değişikliği, Hatay’daki İnsanları Nasıl Etkiledi?)
Aslında 12. yüzyılda Goryeo Kralı Injong tarafından yazdırılan Samguk Sagi, bilim insanlarına, birkaç yüzyıl boyunca hem hava şoklarının hem de askeri çatışmaların kaydedildiği bir grup istikrarlı siyasi varlığı içeren nadir tarihsel verilere erişim imkanı sağlıyor.
Araştırmacılar yaptıkları analizlerde, hava şoklarının bir devletin işgaline yol açma olasılığının, saldırıya geçmesinden çok daha muhtemel olduğunu ortaya koydu.
Ek olarak, gıda güvensizliğini istilaya karşı kritik bir savunmasızlık kaynağı olarak tanımlandı.
Araştırmacıların yaptığı çalışma ile iklim değişikliği ve savaş arasındaki ilişkiye yeni bir ışık tutuluyor. Sonuç olarak bu araştırma, bugün dünyada yaşayan ve iklimle ilgili çatışmalara karşı özellikle savunmasız olan insanları belirleme ve koruma için gösterilen çabalara yardımcı olabilir.
Santa Fe Institute. 13 Nisan 2021.
Makale: Jun, T., & Sethi, R. (2021). Extreme weather events and military conflict over seven centuries in ancient Korea. Proceedings of the National Academy of Sciences, 118(12).
You must be logged in to post a comment Login