Antik Mısır Yöntemiyle Ucuz ve Kolay Su Arıtımı Yapılabilir

UNICEF’in verilerine göre dünya üzerinde 783 milyon insan temiz içme suyuna ulaşamıyor. Dünya Sağlık Örgütü tahmini verilerine göre bu her sene 1.6 milyon insanın diyareik ve parazit hastalıklarından ölümüne neden oluyor. Bu sorunun büyük bir kısmı, günümüz su arıtma yöntemlerinin pahalı kimyasalların kullanımını gerektirmesinden ileri geliyor. Penn State Üniversitesi’nden araştırmacılar ise, antik Mısırlılar tarafından kullanılan ve suyu kolayca ve ucuz bir şekilde temizleyip arıtabilen bir yöntem üzerinde çalışıyor.

antik mısır moringa su temizleme

Antik Mısır Yöntemiyle Ucuz ve Kolay Su Arıtımı Yapılabilir

Moringa olifera ağacı dünyanın birçok tropik ve subtropik bölgesinde bolca yetişiyor. Ağaç sadece altı ay içinde meyve veriyor ve birçok bölgede gıda kaynağı olarak kullanılıyor. Ağacın tohum zarfları, tohumları, yaprakları, kökleri ve çiçeklerinin hepsi yenilebiliyor ve oldukça besleyici. Üstüne üstlük bu tohumlar, bakterileri öldürüp suyu arıtabilme özelliğine de sahip.

Moringa tohumlarının Antik Mısır zamanında kullanıldığı da biliniyor. Söylenildiğine göre Antik Mısır kadınları kilden çanaklarını Moringa tohumlarıyla ovuyorlardı. Öğütülmüş tohumlardan elde edilen kurutulmuş toz da uzun yıllardır el yıkamak için kullanılıyor.

Araştırmacılar, Moringa bitkisinin tohumları öğütülüp suya atıldıktan sonra tohumdaki bir proteinin, sudaki bakterilerin bir araya kümelenip ölmesine ve suyun dibine çökmesine neden olduğunu biliyordu. Böylece su büyük ölçüde berrak kalıyordu.  Fakat son araştırmayla bunun nasıl gerçekleştiği de anlaşıldı.

Her iki şişede çamurlu ve kirli su varken, soldaki şişeye moringa tohumları konmasıyla alınan sonuç. Görsel: Penn State

Moringa tohumları bakterilerin hücre zarlarını birbirine kaynaştırıyor. Fakat bu hücrezarları bakterinin ana koruması olduğu için bu kümelenme zarları bozarak bakteri hücrelerinin ölmesine neden oluyor.

Moringa Olifera’nın Yoksul Bölgelerde Kullanımı

Araştırmacılar ayrıca Moringa tohumlarının en iyi hasat zamanının, tohumların olgunlaştığı yağmurlu mevsim olduğunu ortaya koydu. Daha önce tohumları en yararlı zamanlarında hasat etmek genel olarak tahmine dayanıyordu. Bu da tohumların içine konuldukları suyun ne kadar temizlendiğini anlamayı oldukça zorlaştırıyordu.

Araştırmacılar, Moringa proteinin geniş kapsamlı olarak su arıtımında kullanılmasından önce hala cevaplanması gereken birçok soru olduğunu, fakat Moringa’nın kırsal toplulukların kendi suyunu arıtmasında bir anahtar olacağını belirtiyor. Yeni araştırmalar Moringa’nın doğal olarak yetiştiği yerler dışında, ihtiyaç duyulan bölgelerde de yetiştirilmesinde önemli bir adımı oluşturuyor. Tohumun diğer kısımları da yenilebildiği için Moringa ayrıca yoksul ve ücra bölgelerde faydalı bir yiyecek kaynağı olabilir.

Nijerya’daki Zaire Üniversitesi’nden botanikçi Bashir Abubakar Moringa’nın suyu temizlemek dışında başka yararları da olduğunu açıkladı. Abubakar basın açıklamasında “Yerel çiftçiler için bir ek gelir kaynağı da yaratılmış olacak. Çünkü Moringa’yı sadece yiyecek amaçlı yetiştirmeyecekler, tohumlarını ihraç etmek için büyük tarlalarda da yetiştirecekler. Bu ihraçtan elde edilen parayla da diğer altyapı ihtiyaçları ve toplumsal ihtiyaçlar karşılanabilir, tarım arazileri geliştirilebilir ve yollar yapılabilir” dedi.

Polonya’daki Ortaçağ Mezarlığında Sağlıklı Vampir Mezarları Var

Ortaçağ Avrupası’nda Zengin Olmak Sağlıksız Bir Yaşama Neden Oluyordu


ScienceAlert.com, DigVentures

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login