Arkeologlar, Antik Romalılar ve Mısırlılar’ın maymunları evcil hayvan olarak Hindistan’dan ithal ettiğini keşfettiler.
Araştırmacılar, Berenice’nin Kızıldeniz limanındaki hayvan mezarlığına gömülü maymunların iskeletlerini inceleyerek, primatların bazı yerel türler yerine Hindistan’a özgü rhesus makakları olduğunu keşfettiler.
Polonya Varşova Üniversitesi, Akdeniz Arkeoloji Merkezi’nden arkeologlar, maymun iskeletlerine rastladıklarında geniş bir hayvan mezarlığı kazma sürecindeydiler. Yıllarca bu iskeletlerin, bölgede oldukça yaygın olan “guenon” türlerine ait olduklarını varsaydılar.
(Antik Çin Mezarında Nesli Tükenmiş Maymun Bulundu)
Sadece 3 boyutlu tarayıcılar kullanarak ve kemikleri diğerleriyle karşılaştırarak inanılmaz bir keşif yaptılar. Polonya Bilimler Akademisi’nden bir zooarkeolog olan Profesör Marta Osypińska şunları söyledi: “Birinci ve ikinci karakol olan Berenice’de yaşayan nüfuzlu Romalıların çeşitli hayvanlarla birlikte zamanlarını daha keyifli hale getirmek istediklerine inanıyoruz. Bunların arasında maymunlar da vardı.”
Evcil hayvanlar özenle bir hayvan nekropolüne gömülmüş ve uyuyan çocuklar gibi düzenlenmiş halde bulundu. Ayrıca biri yünlü kumaşla kaplanmış, diğerinin başında, biri Hint Okyanusu’ndan veya Afrika’nın güneydoğu kıyılarından gelmiş iki büyük kabuk bulunuyordu. Hayvanın her iki yanında amfora parçaları yer alıyordu. Birinde bir parça kumaş ve ikincisinde çok genç bir domuz yavrusu iskeleti ve yanında üç yavru kedi yer alıyordu.
Osypińska, “Bu eşsiz bir bulgu. Şimdiye kadar kimse Afrika’daki arkeolojik sit alanlarında Hintli maymunlar bulamadı. İlginç bir şekilde, eski yazılı kaynaklar bile bu uygulamadan bahsetmiyor.” diyor.
Berenice’deki yerleşimin firavun dönemlerinden beri var olduğunu, MÖ 3. yüzyılda, savaşta kullanılan Afrika fillerini taşımak için bir liman ve bir askeri karakol olarak kullanıldığı görülüyor.
Ancak, limanın gelişmesi ancak Romalılar Mısır’ı ele geçirdikten sonra gerçekleşiyor. Mısır, Orta Doğu ve Hindistan arasında okyanus ötesi ticaretin merkezi haline geliyor. Limanda önceden bulunan bulgular, Hint Yarımadası ile sık sık ticaret teması olduğunu doğruluyor. Hint Okyanusu boyunca taşınan mallar arasında baharat, tekstil ve diğer lüks mallar yer alıyor.
Polonya arkeoloji topluluğu, mükemmel korunmuş organik (deriler, Çin ve Hindistan’dan dokuma kumaşlar, yelkenler) ve botanik malzemeleri ortaya çıkarıyor: pirinç, susam, nilüfer, süsen, tütsü, mür, hindistancevizi, tik ağacı ve ayrıca Büyük Tapınak’ın yakınında bulunan sekiz kilogramlık Hint kavanozlarında karabiber.
Maymunların binlerce kilometre uzaktan taşınması, özellikle sadece eğlence amacıyla yapıldığından, hiçte kolay olmadığı görülüyor. Profesör Osypińska, “Hint Okyanusu ve Kızıldeniz boyunca birkaç haftalık yolculuk, hayvanlara yeterli yiyecek ve su sağlamayı da içeriyordu. Ne yazık ki, Berenice’ye ulaştıktan sonra maymunlar uyum sağlayamayıp, genç yaşta öldü. Ölümleri muhtemelen taze meyve ve diğer gerekli besin eksikliğinden kaynaklanıyordu.” diyor.
Varşova Üniversitesi, Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi’nden arkeologlar, Delaware Üniversitesi’nden Amerikalı meslektaşları ve Polonya Bilimler Akademisi araştırmacıları ile iş birliği içinde 2008’den beri Berenice’de çalışıyorlar. Çalışmaları sırasında arkeologlar, anıtsal surların kalıntılarını, savunma duvarlarını, kuleleri ve devasa bir yeraltı kompleksinin yanı sıra tapınaklar ve hayvan mezarlığını ortaya çıkardılar.
The First News. 24 Ağustos 2020.
You must be logged in to post a comment Login