Afyon ve engerek eti gibi malzemelerle yapılan “tiryak”, İmparator Nero’dan I. Elizabeth’e kadar paranoyak hükümdarların başvurduğu mucizevi ilaçtı.
Yaklaşık 2000 yıl boyunca Yakın Doğu ve Avrupa’da yaşayan insanlar kendilerini zehirden, vebadan ve diğer birçok hastalıktan korumak için tek bir mucizevi ilaca güvendiler. “Tiryak” olarak bilinen bu her derde deva sihirli ilaç; karabiber, ekmek, afyon ve hatta engerek eti gibi düzinelerce malzemeden hazırlanmış siyah, yapışkan bir maddeydi.
Tiryak, modern tıbbın yükselişiyle birlikte tarihe karıştı, ancak Polonyalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, bu mucizevi iddiaları incelemek için 17. yüzyıldan kalma bir eczacı tarifinden yola çıkarak teriyakı yeniden yarattı.
Antik tedavi
Tiryak, 17. yüzyıl Polonya’sında çok popülerdi. Ancak popülaritesi ve erişimi Doğu Avrupa’nın çok ötesine geçti, “evrensel panzehir” fikri ise antik çağlara kadar uzanıyor. Galen ve Plinius gibi antik kaynaklar, tiryak versiyonlarının en azından MÖ 2. yüzyıldan beri var olduğunu ve popülaritesinin kısa sürede elit çevrelerde yayıldığını öne sürüyor.
Her derde deva arayan en ünlü isimler arasında, MÖ 120’den 63’e kadar hüküm süren Anadolu imparatoru ve antik Roma’nın kayda değer rakibi VI. Mithridares Eupator da vardı. Mithridates özellikle zehirlere ve panzehirlere takıntılıydı.
(İlgili: Antik Mısır Mumyasında Kullanılan Merhemler Yeniden Yaratıldı)
Stanford Üniversitesi’nin klasik bilimler bölümünde araştırma görevlisi olan ve araştırmaya dahil olmayan Adrienne Mayor, arseniğin o zamanlar “miras tozu” olarak adlandırıldığını söylüyor. Mithridates’in biyografisinde, bu takıntının zehirlenmeden kurtulmanın bir yolunu bulmak için nasıl pahalı bir arayışı tetiklediğinin ve kalıcı bir tiryak tarifinin yaratılmasına yol açtığınının izini sürüyor.
Zehirlenme olasılığı aklından çıkmayan Mithridates, uzak ve geniş çaptaki tıbbi uzmanlara danışarak, modern tıpta “mitridatizm” olarak bilinen bir kavram olan, zamanla küçük miktarlarda toksin sindirerek insan vücudunun belirli zehirlere karşı bağışıklık kazanma yeteneğini araştırdı.
Major, her şeyin dozajla ilgili olduğunu söylüyor. Ve Mithridates’in günlük zehir içeren tiryak dozu işe yaramış gibi görünüyordu: Kızlarını zehirledikten sonra 70 yaşında intihar ederek öldü. Kullandığı tarif kaybolmuş olsa da, saray doktorlarının bu tarifi hazırlayıp denediği diğer soylulara aktarıldığı anlaşılıyor. Tarifleri farklılık gösterse ve çok çeşitli pahalı malzemelerle çalışılsa da, tiryakın temel yapısı genellikle bal, tarçın ve kakule gibi baharatlar ve çeşitli otlar, ağaç kabukları, yağlar ve hatta odundan oluşuyordu. Mithridates’ten sonra bir noktada içeriğindeki zehir, kalabalık malzeme listesinden çıkarıldı.
Yine de tiryak, saray doktoru Mithradates’in yılan zehrini tıbbi karışımda engerek etiyle değiştiren Nero’dan I. Elizabeth’e kadar paranoyak hükümdarların günlük vazgeçilmezi haline geldi. Mayor, daha sonra bu tür karışımlarda standart haline gelen afyonun “gerçekten hastanın uyumunu sağladığını” belirtiyor.
Gündelik bir panzehir
Tiryakın kraliyet mirası, çekiciliğinin bir parçasıydı ve sonunda sıradan insanlar için yaygın olarak bulunabilen, ancak pahalı bir çare haline geldi. Wroclaw Üniversitesi’nde tarih profesürü olan Jakub Weglorz, 17. yüzyılda yaşayan Polonyalı bir plebin bu maddenin bir kısmını bu amaç için eğitilmiş lisanslı bir eczacıdan bir tavuk karşılığında satın alabileceğini açıklıyor.
Tıp tarihini ve erken modern çağı inceleyen Węglorz için tıp kitaplarında tiryak hakkında okumak yeterli değildi; yüzyıllar önce Polonya’da satılan tiryak türünü yapmanın mümkün olup olmadığını görmek istiyordu. Polonya Ulusal Bilim Merkezi’nin finansmanıyla başka bir tarihçi ve iki eczacıyla birlikte 400 yıllık bir tiryakı yeniden oluşturmaya çalıştı. Bu, farmasötik geçmişi olan modern araştırmacıların ilk kez tiryak yapmaya kalkışması ve ilacın ilk kez tam olarak yeniden yapılandırılması ve analizi olacaktı.
Günümüzdeki Polonya Toruń olan bölgedeki şehir eczacısı Paul Guldenius’un 1630 tarihli tarifine güvendiler. Guldenius, tiryak üretme ve satma lisansına sahip küçük bir eczacı grubundan biriydi ve meslektaşları gibi o da karışımı, araştırmacıların “büyük bir gösteriş ve törenle” dediği şekilde halkın önünde hazırladı.
Bu halka açık tiryak üretim eylemleri, ilaca neler girdiği konusunda tam bir şeffaflık sağlamanın ve meraklı halka reklam yapmanın bir yoluydu. Mayor, tüm bu değerli, pahalı malzemeleri halka açık hazırlıklar sırasında sergilediklerini belirtiyor.
Latince yazılan Guldenius tarifinde 61 malzemenin adı ve miktarı listeleniyor. Węglorz ve ekibi, kullanılan bileşiklerin Latince ve bilinen isimlerini çözmek için çalıştı; tarifi çağdaş kitaplarla ve günlükler ve mektuplar gibi diğer metinlerle çapraz kontrol etti.
Şans eseri Guldenius, tiryak bileşenlerinin tam ağırlıklarını da içeren kapsamlı bir tarif yazarıydı. Kakule, yenibahar, odun, tatlı şarap ve buğday ekmeğinin hepsi iksirin parçalarıydı. Ancak onun tiryak tarifi sadece erzakları kapsamıyordu. Hem etkinliğinin hem de prestijinin anahtarı olan iki hayati bileşeni vardı: afyon ve engerek eti. Afyonun aneljezik bir etkisi vardı, engerek etinin ise yılan ısırıklarına karşı bağışıklık kazandırdığı ve vücut üzerinde “kurutma” etkisi olduğu düşünülüyordu. O zamanlar yaygın olarak kabul edilen bedensel “salgılar” teorisine göre, baharatlı ve yoğun tatlar, kişiyi hastalığa veya zayıflığa yatkın hale getiren salgıları “kurutma” yeteneğine sahipti.
Tiryakın yeniden yaratılması
Guldenius’un karışımını yeniden yaratmak için gereken malzemeleri toplamak dört yıl sürdü. Araştırmacılar ilk olarak farmasötik düzeyde hammadde tedarikçilerine yöneldiler. Ancak bazı şifalı bitkiler ve baharatlar Avrupa Birliği’nde mevcut değildi veya yetiştirilmiyordu, bu nedenle araştırmacılar, malzemeleri bulabilmek için ya bitkinin kendisini aradılar ya da bahçecilik ile ilgili web sitelerini kullandılar.
Węglorz, safran ya da nane gibi basit bir şey için bile bitkiyi kendilerinin aldığını ya da sertifikalı bir tedarikçiden temin ettiklerini belirtiyor.
Daha sonrasında engerek eti meselesi vardı: ekip yılanları kendisi öldürmek istemiyordu ve Polonya da tam olarak sürüngen bolluğuyla tanınmıyordu. Ancak dağlık bölgelerde engerekler yaşıyordu ve Węglorz, doğal nedenlerden veya yollarda ölen bir engerek bulduklarında kendisini uyaran ormancıların tavsiyelerini dinleyerek Polonya’yı arabayla turladı. Sonunda ekip neredeyse 200 gram taze engerek eti elde etti; bu et kurutuldu ve daha sonra teriyak içerisine dahil edildi.
Afyon bulmanın daha da zorlayıcı olduğu anlaşıldı. Polonya’nın uyuşturucu politikaları katıydı, ancak bireyler afyon haşhaş yetiştirmek için izin alabiliyorlardı. Ekip hâlâ, şimdilik karışımın dışında tutulan 100 gramlık afyonu yasal olarak elde etmeye çalışıyor.
Birçoğu tedavi edici özellikleriyle bilinen tiryak bileşenlerinin potansiyel etkilerini inceledikten sonra araştırmacılar, Wrocław Üniversitesi’ndeki bir laboratuvarda bileşenleri kaynatma, karıştırma, kurutma ve ekleme işlemlerine başladılar. İlaç uzmanlarının malzemeleri birleştirip kısık ateşte pişirmesi iki gün sürdü. Ortaya çıkan melas benzeri yapışkan bir öbek, hastaların su veya şarapla birleştirdiği küçük haplara bölünebilirdi; ancak bilim insanları, tiryakın bazen ciltte veya gözlerde de kullanıldığını belirtiyor. Üretilen 4 kilogram tiryak, daha sonra bir yıl boyunca olgunlaşmaya bırakıldı.
Węglorz tadına bakmadıklarını, ancak tatsalardı, bu sıcak, baharatlı, katran gibi maddenin tadının gerçekten iç ısıtacağını belirtiyor. Tarçın, kediotu, lavanta ve karabiber gibi bitki ve baharatların eklenmesi karışıma viski benzeri bir yanma hissi veriyor gibi görünüyor; diğer bilim insanları da bunun ilacın çekiciliğinin bir parçası olduğunu düşünüyor.
Her ne kadar tiryak, insan sağlığına yardımcı olabilecek özelliklere sahip bileşenler içerse de, araştırmacılar, tiryakın zehre karşı koyma ve kişiyi sağlıklı tutma konusundaki iddia edilen yeteneğinin çoğunun arkasında, ilaca güvenen kraliyet nüfuzlu kişilerin de yardımıyla plasebo etkisinin olduğuna inanıyor. Ancak bu, yeniden yaratılmasına değmeyeceği anlamına gelmiyor; hem Mayor hem de Węglorz, tiryakın antik çağda ve ötesinde bilimsel araştırmaların ve halk ilaçlarının kapsamı açısından önemli bir kanıt olduğuna dikkat çekiyor.
Şimdi Węglorz’un ekibi, kullanımı zamanla gelip geçen popüler maddeleri içeren tiryak çeşitlerini inceliyor. Bizim gibi geçmişteki insanlar da geçici tıbbi modalara duyarlıydı; bu modalar arasında afyon, engerek eti ve hem kralları hem de halk kesimindeki insanları iyileştirdiği söylenen baharatlı siyah bir madde yer alsa bile.
National Geographic. 16 Nisan 2024.
You must be logged in to post a comment Login