Avustralya’daki Adelaide Üniversitesi’nin açtığı, dünyada bir ilk olan açık erişimli Antik DNA Merkezi (Australian Centre for Ancient DNA) sayesinde araştırmacılar ve öğretmenler binlerce yıl önceki insanları antik DNA’sıyla, günümüz insanlarının genlerini karşılaştırabilecek.
https://www.oagr.org.au/ adresindeki Çevrimiçi Antik Genom Havuzu (OAGR) eski insanların iskeletlerinden ve diş plağındaki mikroplardan elde edilen geniş bir DNA koleksiyonu sunuyor.
Bireyin nerede bulunduğu ve verinin nasıl elde edildiğiyle ilgili detaylar yanında, hem işlenmemiş hem de analiz edilmiş veriler arama yapılabilecek bir formatta erişilebilir olacak.
OAGR, araştırmacıların insan evrimi boyunca yer alan önemli genetik ve mikrobik değişimleri, ve bunların modern sağlıkla olan olası ilişkilerini incelemesine yardım edecek. Veri bankası bilim derslerinde bir eğitim aracı olarak da kullanılabilir. Tıbbi araştırmalar ve insan evrimi araştırmaları da veri bankasından en çok yarar görecek dallardan.
Veritabanı sayesinde, insan hastalıklarında önemli bir yeri olan genlerin evrimi, zaman ve coğrafyalar içinde takip edilebilir, bu sayede de bu hastalıklara karşı yeni tedavi şekilleri geliştirilebilir.
Diş plaklarındaki bakteriden alınan mikrobiyom verileri de insan beslenmesinin değişimi hakkında bilgiler verebilir.
Genom havuzu Avustralya Hükümeti tarafından Milli İşbirlikçi Araştırma Altyapısı Stratejileri programı üstünden destekleniyor.
Veri bankasındaki ilk bilgiler, Avustralya Antik DNA Merkezi ve Harvard Tıp Okulu Genetik Departmanı, Wellcome Trust Sanger Enstitüsü ve Barcelona Evrimsel Biyoloji Enstitüsü’nden sağlandı.
Veri bankasındaki veriler şu anda 2000 ila 8000 yıl öncesinden, ve dünyanın farklı bölgelerinden 125 farklı insan DNA’sını kapsıyor. DNA örnekleri bebek, çocuk ve yetişkinlerden geliyor. Bu veriler daha önce de, adı geçen kuruluşlar tarafından önemli araştırma makalelerinde yayımlandı.
Gelecek aylarda veritabanına yeni bilgiler de eklenecek.
Merkezdeki kıdemli araştırmacılardan Jimmy Breen “Artık sadece verilerden bahseden bir makale yazmak yeterli değil. Bu veritabanı sayesinde belli başlı bilgiler, tek bir araştırmaya değil, birçok diğer araştırmaya da olanak sağlayabilecek” diyor.
University of Adelaide
You must be logged in to post a comment Login